Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bijele-pahulje

Marketing

Lav Nikolajevič Tolstoj

"NA DANAŠNJI DAN UMRO JE VELIKI RUSKI KNJIŽEVNIK:
Grof koji je bogatstvo podijelio prosjacima
Tolstojevi roditelji umrli su dok je još bio dijete, zbog čega su se za njega već odmalena morali brinuti njegovi rođaci. Upravo ga taj gubitak roditelja potiče na razmišljanje o životu, smrti i sreći. Osim kao velikog književnika, pamti ga se i kao velikog zagovornika mira i nenasilja.

Na današnji dan, 1910. godine, umro je Lav Nikolajevič Tolstoj, jedan od najznačajnijih književnika 19. vijeka.
Lav Nikolajevič Tolstoj rođen je u mjestu Jasna Poljana, u pokrajini Tula 9. septembra 1828. godine, kao četvrto od petero djece u plemićkoj porodici. Bio je ruski grof, književnik i mislilac, jedan od najvećih svjetskih romanopisaca.
Njegova porodica bila je plemićkog porijekla, a titulu grofa njegovim precima dodijelio je Petar Veliki, u 18. stoljeću. Njegov život bio je obilježen brojnim ljubavnim vezama. Kao mladić, često se zaljubljivao i mijenjao žene.

Prvo djelo bilo mu je "Priča o jučerašnjem danu", a prva izdana književna djela su mu bila trilogija "Djetinjstvo", "Dječaštvo" i "Mladost".
Njegova najpoznatija djela bila su "Rat i mir", kojeg je pisao punih sedam godina, zatim "Gospodar i sluga", te njegovo najpoznatije djelo "Ana Karenjina".
Rat i mir epski je roman Lava Nikolajeviča Tolstoja objavljen između 1865. i 1869. a oslikava rusko društvo tokom Napoleonovog razdoblja. Smatra se jednim od dva Tolstojeva remek-djela uz Anu Karenjinu te je jedan od najvećih romana u povijesti književnosti.
Tolstoj je zahvaljujući Ani Karenjini došao do velikog finansijskog bogatstva, no sve je podijelio beskućnicima. To je razbjesnilo Sofiju, njegovu ženu, koja je vjerovala da se udala za dobrostojećeg pisca sa plemenitim porijeklom. Zbog raspada njegovog braka, Tolstoj se otisnuo u nepoznato, počeo da putuje i živi kao asketa.
Tolstoj je umro 20. novembra 1910. na željezničkoj stanici Astapavo od upale pluća, nakon dugogodišnjeg asketskog lutanja. Ovaj velikan ruske književnosti je najprije zbog bolova i iscrpljujućeg kašlja dobio dozu morfijuma, pa su ga odnijeli na sprat stanice – da umre.
Interesantno je da je umro na željezničkoj stanici na kojoj je njegova literarna heroina Ana Karenjina – doživjela svoj kraj. Jedino što se Tolstoj nije bacio na šine, kako bi ga pregazio voz. "
Tekst peuzet sa portala "SB''
Bez njegovih procitanih djela nije se mogla zavrsiti Gimnazija.
Da li je grijeh sto za svoj knjizevni opus nije dobio Nobelovu nagradu?






Post je objavljen 21.11.2023. u 13:58 sati.