Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

'Tisuću jakih'

'Tisuću jakih'

Martinovih 'sedam knjiga' opisuju vojni red koji je posvećen 'držanju Zida' (straža na zidu). U toj ogromnoj utvrdi (fortici) na samoj granici 'carstva ljudi' obitavaju pripadnici vojničkog reda koji se naziva 'Noćna straža'.

Taj vojni red datira iz drevnog 'doba heroja' koje je cvalo u ono vrijeme kada su 'Drugi' ('bijeli šetači', 'hladni bogovi', 'bijele sjene' ili 'hladne sjene') bili potisnuti. Pripadnici tog vojnog reda 'Noćna straža' nazivaju se – 'crna braća'.

Grboslovno, Martin opisuje štitove, odore i obilježja reda su crne boje. Dakle, grboslovno to je boja koja opisuje smrt, zlo i misteriju. Crna boja je tajanstvena boja povezana sa strahom od nepoznatog, ali istodobno označava snagu i autoritet.

Tako crna boja često prikazuje negativnost, ali u grboslovlju, posebno na obiteljskom grbu crna boja označava vrlinu postojanosti. Crna boja na grbovima i štitovima također može označavati konotaciju tuge ili žalosti za udovicama i udovcima. Crna boja se koristi i za vjerske štitove svećenstva kako bi se izbjegla percepcija taštine.

Organizacija i ustroj (struktura) ovog vojnog reda počiva na tri 'bratstva' (stjuardi, graditelji i rendžeri), ali u sastavu straže nalaze se i podredovi poput: meštra (iscjelitelji, glasnici i znanstvenici), septona (svećenici) i 'lutajućih vrana' (promotora ili unovačitelja).

Glavna utvrda i dom 'Noćne straže' nalazi se u utvrdi nazvanoj 'Crni dvorac' koja je glavno uporište 'Noćne straže' i sjedište njihovog vrhovnog zapovjednika. Dvorac se nalazi uz Zid, između 'Kraljičinih vrata' na zapadu i 'Hrastovog štita' na istoku, u samom središtu Zida, na sjevernom kraju 'Kraljevskog puta'.

Nekada davno, služenje na Zidu bila je čast i znak nesebične predanosti dužnosti, ali vrijeme koje opisuje Martin neko je drugo vrijeme 'Noćne straže'. Nekada su mnogobrojni vitezovi, časni ljudi i plemići rado i dragovoljno ulazili u red.

Martinovi opisi 'Noćnu stražu sada često opisuju i prikazuju samo kao način da se izbjegne kazna, pogodna manje za vitezove nego za sam talog društva. Ljude iz tamnica, osramoćene plemiće, razbojnike i neželjene potomke plemića (izvanbračnu djecu) spašavaju 'lutajuće vrane' i dovode ih kao novake.

Brojčanost i snaga 'Noćne straže' godinama drastično pada i smanjuje se, pa tako Martin piše da je 'Noćna straža', u doba Aegonovih osvajanja, brojila 'deset tisuća jakih'. Međutim, do 298. (godine u kojoj se događaju događaji koje čitatelj prati), njihova se brojnost smanjila na manje od tisuću.

Zadnja prava vojnička popuna 'Noćne straže' dogodila se krajem 233. kada je u sastav straže došlo dvjestotinjak strijelaca Riversove (riječna garda) osobne straže nazvane 'Gavranovi zubi'.

Post je objavljen 20.11.2023. u 12:54 sati.