Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nachtfresser

Marketing

Nanovo ubiti Gandhija

Pročitao sam, naravno na njemačkom portalu, naši svi ozbiljni pišu o zgodama novih jelena karleuša i forama predsjednika, zadnja o tužnom slučaju Grlić Radmana mu je začudo dobra, dakle pročitao sam da se u Indiji sve češće slave ubojice Mahatme Gandhija. Dakle opća revizija povijesti i sveopće ispiranje mozga na svjetskom nivou se nastavljaju. Ja ne bih rekao da se tu radi o zakulisnoj zavjeri svjetskih umova, ako u tom smjeru razmišljamo prije će biti riječ o manipulativnoj pripremi mudrih trgovaca oružjem za neki novi sukob Indije i Pakistana i slabljenju Indije kao nove svjetske velesile. Mahatma koji je još za života postao simbol mogućnosti nenasilnog rješavanja konflikata cijeli život se zalagao za suživot hindusa i muslimana, u vitalnim godinama bio uspješan da bi pod stare dane potpao u zamku nepogrešivosti te kad je za razgovore kao sugovornike izabrao muslimanske vjerske fundamentaliste likvidirali su ga isti takvi hinduski.
Inače ja sam Mahatmu proučavao u mladosti s jedne druge znatno manje poznate strane u javnosti. Naime on se poput velikog pisca Lava Tolstoja, po kojem je i nazvao imanje na kojem je živio i provodio svoje ideje znatno prije nego što je postao otac nacije, može svrstati u takozvane religijske anarhiste, prema odnosu po vlastitoj imovini ostao je to do kraja života i mnogi zapadni anarhisti su mu dolazili u posjet. Mene su u to vrijeme zanimale ideje koje naravno sve više postaju utopijske, pa mi je tu i ova pacifistička vrsta anarhista bila zanimljiva.
Ali i ja već spadam u relikte povijesti, ovo je blog, forma koju koriste isto tako uglavnom stariji ljudi s duboko ukorijenjenim zabludama, pa neću širiti temu tog dijela njegovog svjetonazora, nema baš smisla.

Post je objavljen 07.11.2023. u 07:47 sati.