Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

UGOVOR ZA GEOTERMALNU GRADNJU OD 30 MILIJUNA EURA



IZVOR ENERGIJE NEOVISAN O VANJSKIM ČIMBENICIMA

U ministarstvu Gospodarstva i održivog razvoja 2.11. potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 29.828.555,70 EUR u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. (NPOO) za financiranje projekta „Priprema i istraživanje geotermalnog potencijala u kontekstu centraliziranog grijanja“ kroz mjeru C1.2. R1-I2 Poticanje energetske učinkovitosti, toplinarstva i obnovljivih izvora energije za dekarbonizaciju energetskog sektora. Ugovor je potpisan između ministra dr. Davora Filipovića i čelnika Agencije za ugljikovodike Marijana Krpana. Ovime započinje izvedba projekta.

U sklopu projekta provest će se 6 ključnih aktivnosti koje imaju za cilj korištenje geotermalnog potencijala za grijanje. Odabrano je šest lokacija na kojima je izvjestan geotermalni potencijal i koje imaju postojeće sustave centralnih toplinskih sustava. Projekt se provodi na prostoru Zaprešića, Siska, Velike Gorice, Osijeka, Vinkovaca i Vukovara .Na tim prostorima početkom ove godine provedena su geofizička snimanja –2D seizmika i magnetotelurika te će se na osnovu dobivenih podataka izabrati dva područja na kojima će se izbušiti po jedna geotermalna bušotina.

U sklopu projekta izrađena je Strateška studija utjecaja plana razvoja geotermalne energije na okoliš kao i Geološko-geofizička studija za projekte snimanja geofizičkih podataka. Okolišna dozvola očekuje se za otprilike 4 mjeseca. Također izradit će se Studija stanja u prostoru i izmjene propisa koji reguliraju prostorno-planske aspekte.

Projekte vodi Agencija za ugljikovodike budući da sukladno Zakonu o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika Ministarstvo donosi odluku prije raspisivanja nadmetanja o provedbi radova u svrhu ispitivanja geotermalnog potencijala na području Republike Hrvatske, a za navedene aktivnosti ovlaštena je Agencija za ugljikovodike (Članka 54., stavak 6 i 7. )
Potpisivanju su prisustvovali ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.
Natječaj za ovaj projekt je pripremio i proveo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Povodom potpisivanja ministar dr. Filipović je izjavio: “Aktiviranjem geotermalnih potencijala u cjelini za Hrvatsku osiguravamo još jedan izvor energije i to neovisan o vanjskim čimbenicima; drugim riječima, radi se o energiji koju ćemo proizvoditi u Hrvatskoj, koja je obnovljiva i ide u prema ostvarivanju ciljeva dekarbonizacije. Ovim konkretnim projektom otvaramo mogućnost grijanja putem geotermalne energije, a već krajem 2024. godine očekujem da krene bušenje istražnih bušotina".
Izvor, priopćenje resornog ministarstva, mzz


Post je objavljen 03.11.2023. u 07:44 sati.