Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

IRANSKI VOĐA POZVAO NA PRESTANAK IZVOZA NAFTE I HRANE U IZRAEL


MJERA IRANSKOG VOĐE

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei pozvao je na prestanak izvoza nafte i hrane u Izrael, nakon njegove vojne operacije protiv radikalnog palestinskog pokreta Hamas u Pojasu Gaze.
"Moraju hitno zaustaviti bombardiranje Gaze i zaustaviti izvoz nafte i hrane cionističkom režimu „(Izrael - TASS) rekao je, a prenosi 1. studenog iranska novinska agencija Tasnim.
Na sastanku 18. listopada s glavnim tajnikom Organizacije za islamsku suradnju (OIC) Hisseinom Brahimom Tahom, iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian pozvao je na sankcije Izraelu, uključujući zabranu uvoza nafte u Tel Aviv. Također, Amirabdollahian je predložio osnivanje posebnog suda pod okriljem OIC-a kako bi se izraelsko vodstvo privelo pravdi za njihove "ratne zločine" u Pojasu Gaze.


Napetosti su se rasplamsale na Bliskom istoku nakon što su militanti Hamasa iz Pojasa Gaze 7. listopada napali izraelski teritorij, kada su ubijeni mnogi Izraelci koji su živjeli u naseljima uz granicu, a više od 200 ljudi, uključujući djecu, žene i starce, uzeto je za taoce . Hamas svoj napad vidi kao odgovor na korake izraelskih vlasti protiv džamije Al-Aksa u Jeruzalemu. Izrael je proglasio potpunu blokadu Pojasa Gaze i započeo bombardiranje enklave i nekih područja u Libanonu i Siriji. Sukobi se bilježe i na Zapadnoj obali. Izvor; agencija TASS



Post je objavljen 02.11.2023. u 00:18 sati.