Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/thelightoftheuniverse

Marketing

Dobro i zlo

Dok smo sjedili u vrtu kaže mi – čovjeku sam se objavio razumom i mudrošću zmije, ali bezazlen poput goluba (to je moja prava priroda). Čovjeku sam otvorio put ka „buđenju“, da spoznaje sebe, kao i dobro i zlo. Tada je prestao biti netko s funkcijom koju mu je odredio netko drugi. Spoznaja dobra i zla donosi spoznaju radosti, ljubavi, odnosno s druge strane boli. Bol je potrebna da bi shvatio empatiju. A empatija je ključ spoznaje samog sebe u drugima. Kroz dobro je lakše, ali to nije dovoljno za krajnju spoznaju, za „oslobođenje“. A to je da shvatiš da prividno je dvoje, ali je zapravo jedan.

Nastavi - ako ne poznaješ dobro s jedne strane, odnosno zlo s druge strane, ne možeš razumjeti svoje osjećaje. Ti si „osjećajno“ biće. Tvoja djelovanja (akcije) plod su tvojih osjećaja. Ako poznaješ samo svoju dobru stranu, a ne poznaješ i onu zlu, tad si nepotpun. Do tada će onome dobrom, svaki zao čovjek biti daleko od njega. Odbačen bez razumijevanja. S druge strane, svakom zlom čovjeku će dobar čovjek biti također daleko. Čak štoviše, gomilat će količinu zloće prema tim dobrim ljudima. I otuda vidite sve te oblike zla koje ne možete pojmiti. Razlog je jer ne shvaćate niti razumijete korijen samog zla.

Nakon nekoliko minuta šutnje, nastavi - Danas je čovječanstvo, kao i kroz prošlost, podvrgnuto relativizaciji, kako dobra, tako i zla. Pritom je cilj da se čovječanstvo zbuni. Da ne zna više što je dobro, a što zlo. Cilj je da se čovječanstvo vrati u vrijeme „raja“, kad nije imalo spoznaje o dobru i zlu, a time je bilo podložno manipulaciji. To je bilo vrijeme kad je čovjek živio u neznanju da nije „dvoje“, već „jedno“. Kad je spoznao znanje o dobru i zlu, spoznao je svoju razdvojenost, cijelog sebe. Pa opet, nije znao cijelu istinu. Pred njim je bio težak put samospoznaje.

Tada je zašutio.

P.S. Vratio se nakon nekog vremena znajući da sam svario njegove riječi. Sjedne kraj mene. Kaže mi smješkajući - Vidiš, čovječanstvo me ispljunulo i pretvorilo me u najvećeg zlikovca na ovom svijetu. No, nimalo mi nije žao. Počeli ste razmišljati. I to je dobro.



Post je objavljen 25.10.2023. u 23:19 sati.