Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Ni koraka više

Promocija knjige "Ni koraka više" održala e u utorak, 24. listopada, s početkom u 16:30 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb.

O knjizi su govorile novinarka Karmela Devčić, prevoditeljica Anita Peti-Stantić te autorica Janja Vidmar.Slovenska autorica, koja je napisala tri knjige iz ovog ciklusa, a kod nas je prevedena tek prva, "Ni korka više". Zanimljivo je da je autorica sama prošla iskustvo o kojem piše, a to je hodočašće El Camino. No, ne piše ga iz "ich" formi, nego preko svojih likova. U ovom slučaju to su dvije sestre. Jedna bi rado išla na hodočašće, ali ne može zbog bolesti, a druga sestra ima drugačije planove, ali želi spasiti sestru - pa ide u hodočašće. I kao što to obično biva, tražiš jedno, a na kraju nađeš svoj glas, sebe i shvaćaš da hodočasiš - sebe radi, koliko god to sebično zazvučalo...
Ono šo sam prigrlila najviše s predavanja, bilo je kada jednom osjetiš slobodu i ljepotu prirode, više se nikada ne možeš vratiti pisati u zavoreni prostor. Trebaš širinu. I ne, dok si na hodočašću, kaže autorica, ne pada Ti na pamet da ćeš pisati knjigu o tome.
Kao što Danijeline suze čiste dušu, u ovom slučaju čišćenje duše događa se u prirodi. Koja otvara, ali i zacjeljuje....

IMG-20231025-020818-HDR-2

Na žalost, na promociji mobitel se nije hio upaliti, pa je ova fotografija naslovnice knjige nastala kad sam mobitel napunila kod kuće. Dakle, moja fotografija osobno.

Sljedeća promocija bila je promocija nove zbirke pjesama Andrijane Kos Lajtman, "Dani kositra i jeke" u "Botaničaru". Na promociji su sudjelovali, osim autorice, Evelina Rudan i Branko Maleš. kao i urednik Ivan Herceg. Kako ništa nije slučajno, tako je sutra (tj. već danas) godišnjica Vesnine smrti.
Predivna promocija, u kojoj se cijelo vrijeme glas autorice Andriijane Kos Lajttman isprepleće sa glasom i sjenom Vesne Parun, ne bi li riječ i djelo poznate Zlarinjanke dobilo ponovo svoj značaj.. A sve je počelo bezazleno - Andrijana se javila na natječaj za pjesničku rezidenciju vezano za djelo Vesne Parun - i rezidenciju dobila. Nakon toga, Andrijana kao prava detektivka pronalazi sve o Vesni Parun - od knjiga, dokumentarnih filmova, zvučnih zapisa u kojima Vesna govori o poeziji....Nisam dugo vidjela na okupu toliki broj pjesnika i pisaca, kao na ovoj promociji. Ako počnem nabrajati, nekoga ću zaboraviti....A to ne bi bilo dobro.
Svi su uživali, jedno posebno veče, prepuno divnih stihova, ali i učenja o tome, kakva je bila Vesna Parun. Ona skrivena Vesna, Vesna - čovjek. Vesna je znala biti razočarana kada su ljudi prihvaćali njenu poeziju, ali ih je baš zanimalo kakva je Vesna kao čovjek. Ovom knjigom "nepravda" je ispravljena.

Malo stihova:

"Tetak, Jupiter" - Andrijana Kos Lajtman

Ne kao otac, nego više od oca.
Ne uz tetku, nego pored tetke.
Ne Cetina - voda, nego njezini britki otkucaji.
Postojan kao epska pjesma
i istinit kao podtroglavska poezija,

Donio je muziku riječi,
šetnje Marjanom,
dom.

S obzirom da je mobitel i dalje bio u štrajku, fotografirao je s pravim, profesionalnim fotićem Željko Bukijaš i ustupio mi jednu fotografiju za moj blog.

IMG-20231024-WA0001-2

S lijeva na desno: Evelina Rudan, Andrijana Kos Lajtman i Branko Maleš.

Ljubim vas!

Post je objavljen 25.10.2023. u 01:48 sati.