Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SUMMIT U EGIPTU



GENERALNI SEKRETAR UN-a:

“ NEZADOVOLJSTVO PALESTINACA JE OPRAVDANO”


Napokon je 21. listopada prije podne iz Egipatskog prelaza Rafa u Gazu je ušao konvoj od 20 kamiona humanitarne pomoći, u kojim a je voda, hrana, lijekovi sve druge potrepštine. No što je to 20 kamiona humanitarne pomoći u odnosu na 2,3 milijuna Palestinaca koji su u pojasu Gaze i u odnosu na njihove potrebe? Informacije govore da je u Egiptu na prelazu Rafa, još stotinjak kamiona s humanitarnom pomoći. Tu je pomoć i od Eurpske unije, SAD-a i brojnih drugih zemalja i organizacija koji Palestincima žele pružiti pomoć. Palestinski crveni polumjesec brinuti će se o raspodjeli pomoći u pojasu Gaze u kordinaciji s UN -om.

DIPLOMACIJA TRAŽI RJEŠENJE ZA PALESTINCE

U svrhu diplomatskih napora da se prekine nasilje u Gazi, u Egiptu, u Kairu, se 21. listopada održava Međunarodni mirovni summit kojem prisustvuju predstavnici i šefovi 20 država iz regije i Europske unije. Na konferenciji nema predstavnika Izraela i Hamasa. Egipatski predsjednik Abdel Fattah Al Sisi je rekao da njegova zemlja osuđuje, gađanje i ubijanje svih civila i da radi sve što je u njenoj moći za održavanje mira u regiji. Predsjednik Al Sisi je rekao “ Nije riješenje iseljavanje Palestinaca na neko drugo mjesto. Postoji samo jedno riješenje, a to je pravda. Palestinci moraju dobiti svoja prava i živjeti u nezavisnoj državi kao i ostali narodi na svijetu.”
Palestinski predsjednik Ahmud Abaz zahvalio se na podršci u teškim trenucima, te rekao da Palestinci neće napustiti svoju zemlju ali rekao da upozorava na nasilno iseljavanje Palastenskih civila iz njihovih domova na Zapadnoj obali i Jeruzalemu.
Generalni sekretar UN-a Antonio Gueteresh pozvao je na trenutni prekid svih restrikcija kako bi pomoć mogla neometano stizati u Gazu te rekao “ Gospodo budimo jasni , nezadovoljstvo Palestinskog naroda je opravdano, ne možemo zanemariti drugu stranu ovih tragičnih dešavanja i konflikt i okupaciju. Tu su i napadai Hamasa, kojima teroriziraju izraesjka civile. Ipak sve to ne može biti uzrokom kolektivne kazne Palestinskog naroda, potrebno je zaštiti civile I prestati gađati škole I bolnice I prostorije UN-a koje su trenutno utočište za milijun ljudi".

IZRAELSKA VOJSKA NE BIRA CILJEVE

Palestinsko ministarstvo izvjestilo je da je od 7. listopada kada je počeo ratni sukob Hamasa i Izraela do 20. listopada ubijeno četiri tisuće tristo Palestinaca, žene, djece, straca, a ubijeno je i 11 novinara koji su izvještavali o ratu. Ozlijeđeno je 13 tisuća osoba. Raseljeno je milijun Plestinaca. Izraelaca je poginulo tisuću i tritso.
Koliko je predsjednik Izraela odlučio voditi krvav i nehuman rad svjedoči napad na bolnicu AL – Ahli u koju su se od izraelskih napada 17. 10 sklonili Palestinci koji su se sa sjevera Pojasa Gaze evakuirali na jug. U bolnici je poginula 471 osoba .Velike su indicije da je bolnicu pogodio projektil ispaljen sa izraelske strane. Dan kasnije Izraelci su uništili đamiju AL –Mari. Dan kasnije u Starom gradu u Gazi oštećena je pravoslavna Crkva Sv. Porfirija stara 1500 godina.Ona je udaljena, kažu reporteri izvjestitelji samo nekoliko stotina metara od baptističke bolnice,Al – Ahli koja je napadnuta dva dana ranije. Uz crkvu pogeđeni su stambeni objekti koji su sravnjeni sa zemljom, a civili smrtno stradali. Napadnut je Palestinski izbjeglički kamp Nur – Schems na Zapadnoj obali. Reporter je s lica mjesta opisao događaj razgovarajući s očevicima. Vojska je ušla u pet Palestinskih kuća i ubila 13 osoba, od kojih sedmero djece. Ljudi su nemoćni zbog svega što se događa i očekuju da međunarodna zajednica zaustavi napade Izraelske vojske.
Diljem svijeta su skupovi podrške Palestincima. U subotu 21. listopada takvi skupovi su održani na Novom Zelandu i u Australiji. Tijekom tjedna održani su skupovi u Latinskoj Americi u Čileu, Ekvadoru, Brazilu i Kolumbiji
M. Zouhar Zec



Post je objavljen 21.10.2023. u 16:21 sati.