Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/starrynight2022

Marketing

DUBLIN I DUBLIN CASTLE

image host

image host

image host

image host

image host

image host

image host

image host

image host

image host

image host

image host

image host

„Dublinski dvorac ( irski : Caisleán Bhaile Átha Cliath ) je glavni kompleks irske vlade , konferencijski centar i turistička atrakcija od značajne povijesne važnosti. Nalazi se u blizini ulice Dame u centru Dublina .

Do 1922. bio je sjedište britanske vlade u Irskoj . Većina sadašnje gradnje datira iz 18. stoljeća, iako je na tom mjestu stajao dvorac još od vremena kralja Ivana , prvog gospodara Irske . Dvorac je služio kao sjedište engleske, a potom i britanske vlade Irske pod lordom Irske (1171.–1541.), Kraljevine Irske (1541.–1800.) i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Irske (1800.–1922 . ).

Nakon potpisivanja Anglo-irskog ugovora u prosincu 1921., kompleks je svečano predan novoformiranoj Privremenoj vladi na čelu s Michaelom Collinsom . Sada je domaćin inauguracije svakog predsjednika Irske i raznih državnih primanja.

Dvorac je sagrađen uz tamni bazen ("Dubh Linn") po kojem je Dublin dobio ime. Ovaj bazen leži na donjem toku rijeke Poddle prije njenog ušća u rijeku Liffey ; kada je dvorac izgrađen, Liffey je bio mnogo širi, a dvorac su učinkovito branile obje rijeke. Poddle danas prolazi ispod kompleksa.

Dublinski dvorac je kroz svoju povijest ispunio niz uloga. Prvobitno izgrađen kao obrambena utvrda za normanski grad Dublin, kasnije je evoluirao u službenu rezidenciju, koju je koristio lord-poručnik Irske ili potkralj Irske , predstavnik monarha . Zapovjednik u administraciji dvorca Dublin, glavni tajnik za Irsku , također je imao tamo svoje urede. Tijekom godina parlament i određeni sudovi sastajali su se u dvorcu prije nego što su se preselili u nove namjenski izgrađene prostore. Služio je i kao baza za vojni garnizon, a kasnije i obavještajne službe.

Nakon formiranja Irske slobodne države u prosincu 1922., dvorac je privremeno preuzeo ulogu Four Courts, Četiri suda, pravni kompleks teško oštećen tijekom građanskog rata. (Četiri suda, dom irskog sudskog sustava, uništen je 1922.). Nakon što su Sudovi vraćeni u funkciju, Dvorac je korišten za državne svečanosti."




Post je objavljen 20.10.2023. u 13:30 sati.