Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

BERLINSKI PROCES – SUMMIT U TIRANI




KOLEDŽ EUROPE U TIRANI

U glavnom gradu Albanije, Tirani održana je 16. listopada konferencija predstavnika država, nazvana Berlinski proces i to je bio 10. sastanak toga imena. Berlinski proces uspostavljen je 2014. godine kao platforma za države Zapadnog Balkana i to za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju, a cilj je ubrzanje približavanja Europskoj uniji i jačanje regionalne integracije i suradnje. Domaćin sastanka bio je premijer Republike Albanije, Edi Rama.
Ursula von der Leyen , predsjednica Europske unije iznijela je glavne ideje summita i integracije Berlinskog procesa. Prisutan je bio i hrvatski premijer Andrej Plenković i više šefova država članica Europske unije među kojima i kncelar Savezne Republike Njmačke Olaf Scholz, te premijeri ili predsjednici zemalja Zapadnog Balkana.

Ursula von der Leyen rekla je da je Berlinski proces započeo 2014. „ I vrijedi pogledati u papire iz tog vremena: Cilj je ostvariti stvarni napredak u procesu reformi i regionalnoj gospodarskoj suradnji. Zato smo ovdje. Već smo postavili dobre temelje s naših 30 milijardi eura vrijednim gospodarskim i investicijskim planom. Isporučuje se. Polovica plana, 16 milijardi eura, zapravo je već raspoređena. No potrebno je učiniti više. Naša su gospodarstva, Zapadni Balkan i jedinstveno europsko tržište, još uvijek predaleko.“ rekla je te nastavila „ Gospodarstva Zapadnog Balkana su 35% prosjeka EU. Dakle, stvarno moramo iskoristiti potencijal koji postoji ovdje na zapadnom Balkanu i približiti ga jedinstvenom europskom tržištu. I to je ono o čemu se radi u Planu rasta.“
„ Znamo iz iskustva da snaga proširenja leži u vrijednostima koje nas spajaju sa zemljama koje su se korak po korak pridružile Europskoj uniji. Ali druga snaga je ekonomski razvoj. Kad god je došlo do proširenja, ne samo da su one zemlje koje su pristupile Europskoj uniji imale veliki poticaj u svom gospodarskom razvoju jer su se pridružile jedinstvenom tržištu, nego se i Europska unija poboljšala jer je jedinstveno tržište postalo veće „ rekla je predsjednica Europske unije .

U ODREĐENIM PODRUČJIMA ŽELIMO OTVORITI VRATA JEDINSTVENOG TRŽIŠTA
U svom govoru je zatim rekla „To je sada princip Plana rasta. U osnovi želimo u određenim područjima otvoriti vrata jedinstvenog tržišta, jedinstvenog europskog tržišta, tvrtkama zapadnog Balkana. I ovo sada moramo projektirati. Otvaramo ga u područjima kao što su slobodno kretanje roba i usluga, cestovni promet, energija, električna energija, jedinstveno digitalno tržište EU-a i olakšavanje bezgotovinskog plaćanja uz jedinstveno europsko područje plaćanja .Ali otvaranje vrata nije dovoljno“ rekla je „ Zemlje Zapadnog Balkana trebaju dovršiti svoje Zajedničko regionalno tržište. A to znači da je uvjet da zemlje Zapadnog Balkana također svojim susjedima daju pristup svom tržištu, odnosno da daju svojim susjedima pristup njihovom tržištu. Drugim riječima, ako okrenem, ako postoje blokade, jedini koga možete blokirati ste vi sami. Ostali će dalje.“

POTREBNE SU KORIJENITE REFORME
„A da bismo krenuli dalje, potrebne su reforme, duboko ukorijenjene reforme, također da se poboljša poslovna klima, da se okruženje učini privlačnijim. Ove će reforme biti popraćene financiranjem ulaganja iz Europske unije, ako do njih dođe. Ovaj Plan rasta vrlo je snažan poticaj. To je poticaj da se ekonomski otvore vrata, ali i da se traži otvaranje granica između zemalja Zapadnog Balkana i da se naprave potrebne reforme. S tim dolazi i financiranje ulaganja.“
Samo zajedničkim radom ćemo Zapadni Balkan dovesti tamo gdje i pripadate, u srce Europske unije. Povijest je, doista, u pokretu. Moja poruka je: Ovo je sada odlučujući trenutak. Ne propustite priliku, zgrabite priliku, iskoristite trenutak, a mi zajedno s vama radimo na tome.

KOLEDŽ EUROPE U TIRANI
U Tirani je otvoren koledž o Europskoj uniji, koji je upravo od 16. listopada počeo sa prijavama za magisterij . Evo kako je ta ideja zaživjela i što je o tome rekla Ursula von der Leyen.
U prosincu 2022. godine premijer Albanije Edi Rama, došao je, prema riječima predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, s idejom o osnivanju College of Europe u Tirani. „Od prve sekunde bila sam oduševljena. Bila je to nevjerojatna zamisao. Trebalo nam je samo devet mjeseci za isporuku, također zbog fantastičnog rektora College of Europe, rektorice Mogherini Federice. To za mene predstavlja Europu u najboljem izdanju. Samo razmislite o ideji“ rekla je predsjednica Europske komisije te nastavila.“ Imat ćemo u ovom koledžu Europe, ovdje u Tirani, za studente iz Albanije, s cijelog Zapadnog Balkana, iz Europske unije, ili čak i šire, mlade ljude koji proučavaju europsku transformaciju i integraciju, i u osnovi postavljaju temelje za lidere od sutra. Ne može bolje. Ambasadori europske ideje.“
Ovaj kampus Visoke škole Europe je treći . Prvi je u Belgiji, drugi u Poljskoj i treći u Tirani. Drugi kampus otvoren je u Poljskoj 1990-ih. I simbolično ispratio Poljsku i druge zemlje na put prema Europskoj uniji. Poljska je u EU primljena 1.5. 2004. godine.
Von der Leyen se obratila Federici Mogerini te rekla „, nedavno si rekla:“ Mi ne podučavamo samo Europu. Mi potičemo naše studente da žive i oblikuju Europu.“ Mislim da to sve govori. Doista, mnogi studenti koji će od sljedeće godine studirati u Tirani – 31 za prvu godinu – pomoći će u oblikovanju i formiranju Europske unije. Jučer, kad smo započeli i otvorili prijave – od kada se studenti iz svih krajeva mogu prijaviti za ovaj magisterij – razmišljala sam kakav je to predivan osjećaj za te mlade ljude.“- rekla je „Ali to nije samo dar Europe Albaniji, već je to i veliki dar Albanije Europi, a rekla bih i Tirane Europi. Puno vam hvala, rekla je premijeru Ediu Rami jer ovim koledžom ovdje u Tirani dajete dobrodošlicu u modernu, živahnu zemlju u srcu našeg kontinenta. I od srca možemo svi reći Živjela Europa „ rekla je Ursula von der Leyen.
Izvor, Internet stranica EK, (mzz)




Post je objavljen 17.10.2023. u 15:50 sati.