Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/potok

Marketing

GOSPODNJA JE ZEMLJA I SVE ŠTO JE ISPUNJA

Danas slavimo svetog Franju Asiškoga, koji se je odrekao obiteljskog nasljeđa i društvenog statusa da bi nasljedovao i propovijedao Ljubav "koja nije ljubljena".
Volio je sve stvoreno pa je tako opjevao "sestricu Smrt" i "brata Sunce", propovijedao pticama i uprizorio Isusovo rođenje prema Lukinu evanđelju tako što je pokraj jaslica doveo živog vola i magarca.
Njegov sljedbenik Antun Padovanski propovijedao je pticama, a trećoredac sv. Roko imao je oslonac u vjernom psu, koji mu je donosio kruh u špilju gdje jo bio u izolaciji oboljevši od kuge.
U novije vrijeme imamo sv. Malu Tereziju, koja je također imala psa ljubimca.
Iz davne prošlosti potječe legenda o prijateljstvu svetog Jeronima i lava, a svima je poznato da psi bernardinci, koje je prvotno dresirao sv. Bernard iz Menthone, benediktinac i osnivač hospicija za putnike i planinare, i dandanas spašavaju zalutale planinare u Alpama.
U redu je zazivati Božji blagoslov na sve živo i neživo, da nam služi na dobro, jer, nažalost mnogi pronalasci ljudskog uma su zloupotrijebljeni, baš kao što je npr. pas agresivnog gospodara opasan i obratno.
Za kršćane je, dakle, blagoslov zazivanje Božje milosti na sve što smo dobili na upravljanje, a ne u trajno vlasništvo.
Jer GOSPODNJA JE ZEMLJA I SVE ŠTO JE ISPUNJA.
S tim mislima svim nositeljima i nositeljicama imena današnjeg sveca želim

SRETAN IMENDAN!
,

Post je objavljen 04.10.2023. u 14:12 sati.