Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kejtoo

Marketing

Odgoj

Prolazim svojom omiljenom trasom, zaokupirana svojim mislima i doživljajem onoga što me okružuje, dolazim do jedne razigrane skupine, cca 10 -13 godina starosti, zezaju jedni druge, smiju se, nadmudrivaju. U jednom trenu opaze sljepića u lišću kako mirno ide svojim putem. Skupina se razdijelila. Dok se jedna grupa okupila radoznalo oko sljepića, diveći mu se i promatrajući ga, druga je ostala stajati po strani, vidno nezainteresirana. Odjednom jedan dječak iz druge grupe poviče "Zgazi ga!" i njegovi se skupa s njim počnu na to smijuljiti. Prva grupa ih je pogledala u čudu, nije im bilo jasno zašto to ovaj govori. No, tu sam se našla i ja, jedina odrasla osoba u blizini. Napisat ću par opcija koje sam u tom trenu mogla učiniti, jednu i jesam:

1. Slegnula sam ramenima i mirno prošla pokraj njih, ostavljajući ih da sami između sebe riješe situaciju.

2. Stala sam mirno kraj njih sa osmjehom na licu i promatrala ih. Prva je grupa krenula braniti sljepića (očekivano) objašnjavajući drugoj grupi kako to nije u redu, također pogledom tražeći moju naklonost. Ja sam se samo smiješila i stajala, gledajući malo jednu, malo drugu grupu. Krenula je rasprava. Kad sam dobila dojam da se situacija razriješila za dobrobit sljepića i tog dječaka, produžila sam zadovoljno svojim putem.

3. Okrenula sam se dobroćudno prema tom dječaku i upitala ga: "Kako bi se ti osjećao da te netko, veći i jači od tebe, iz čista mira zgazi, samo zato što to može?"

4. Prostrijeljila sam ga oštrim i opakim pogledom pitajući ga isto to pitanje.

5. Zgrabila sam tog mulca, dovukla ga do sljepića i naredila mu "Ajde, zgazi ga!", ali sa upozorenjem "Ali pazi, ti ne znaš što ću ja tebi onda učiniti!".

6. Opalila sam mu trisku i mirno produžila.

Koja je po vama najbolja odgojna metoda i zašto? Kakvu lekciju bi tom metodom dobio taj dječak, a kakvu ta skupina? Imate li vi još neku metodu koju nisam spomenula?

Post je objavljen 02.10.2023. u 14:39 sati.