Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PRVI, OD 12, BORBENI AVION Rafale DOLAZI U HRVATSKU


SUVERENITET U OBRANI HRVATSKOG ZRAČNOG PROSTORA

U Francuskoj u bazi ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan održati će se 2. listopada svečana ceremonija primopredaje prvog višenamjenskog borbenog aviona Rafale, odnosno biti će to prijenos vlasništva između Republike Francuske koja prodaje i Republike Hrvatske koja kupuje avion Rafal . Na svečanoj ceremoniji biti će ministar obrane RH dr. Mario Banožić
predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH Zvonimir Frka-Petešić, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te izaslanstvo Oružanih snaga Republike Hrvatske na čelu s načelnikom Glavnog stožera oružanih snaga RH admiralom Robertom Hranjem.
Biti će to primopredaja prvog od 12 aviona Rafale, dvomotornog više namjenskog borbenog aviona, 4.5+ generacije francuskog proizvođača Dassault Aviation, koje Republika Hrvatska kupuje od Republike Francuske za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Nakon službene ceremonije prijema aviona Rafale u Francuskoj, hrvatski pilot preletjet će Centar za obuku Bordeaux gdje će se provoditi daljnja obuka djelatnika zrakoplovno tehničke službe i pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

VLADA RH ODLUČILA 4. SRPNJA 2019.
Uvođenjem u operativnu uporabu višenamjenskog borbenog aviona Rafale Republika Hrvatska želi zadržati suverenitet u obrani nacionalnog zračnog prostora.
Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o očuvanju i zaštiti državnog zračnog prostora vlastitim borbenim avionima na sjednici održanoj 4. srpnja 2019. Ta je odluka bila u skladu sa zaključcima Vijeća za obranu od 28. lipnja 2019. godine i Odbora za obranu Hrvatskoga sabora od 3. srpnja 2019. godine. Tada je odlučeno da se pokrene proces nabave višenamjenskih borbenih aviona, uzimajući u obzir zahtijevne vojne sposobnosti i raspoložive financijske mogućnosti. Jer bilo je poznato da cjelokupnoj floti aviona MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva vijek trajanja istječe 2024. godine . Uzimajući u obzir Ustav Republike Hrvatske i temeljne strateške dokumente kakav je Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Strateški pregled obrane i Strategija nacionalne sigurnosti RH, Republika Hrvatska je odlučila zadržati i razvijati vlastite sposobnosti zaštite i nadzora zračnog prostora. Nakon provedenog postupka nabave, donesena je odluka o uvođenju u operativnu uporabu višenamjenskog borbenog aviona Rafale.
Na taj način Hrvatska je pokazala odlučnost u potrebi za razvojem vlastitih zračnih obrambenih sposobnosti.
Uvođenjem višenamjenskog borbenog aviona Rafale u operativnu uporabu, očuvat će se i značajno povećati trenutačne sposobnosti i potencijali borbene komponente Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, značajno će se povećati ukupna borbena moć Hrvatske vojske, ali biti će očuvana i dugogodišnja tradicija borbenog zrakoplovstva u Republici Hrvatskoj. Osim doprinosa sigurnosti i obrani vlastite države, Hrvatska u okviru NATO saveza i Europske unije postaje integrirani partner sustava protuzračne i proturaketne obrane.

U SVIBNJU 2021. ODABRANA PONUDA FRANCUSKE
Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 28. svibnja 2021. ponuda Francuske Republike određena je kao najpovoljnija te je 25. studenoga 2021. potpisan Tehnički dogovor i tri ugovora s tvrtkama Dassault Aviation, MBDA France i Safran Electronic & Defense, čije će se plaćanje provesti u šestogodišnjem razdoblju od 2021. do 2026. godine. Odlučeno je - nabavlja se 12 korištenih aviona Rafale. Uz 12 aviona dolazi i simulator letenja koji će omogućiti cjelovit spektar obuke i validaciju taktike, zemaljska i ispitna oprema, pričuvni dijelovi i sveobuhvatna potpora ovlaštenih predstavnika tvrtki proizvođača u Francuskoj i Hrvatskoj.
Ukupna vrijednost Tehničkog dogovora i sva tri Ugovora s tvrtkama je 999.068.493 eura, odnosno 1.152.496.307 eura s procijenjenim troškovima indeksacije cijena i PDV-om. Financijska sredstva bit će osigurana u proračunu Ministarstva obrane Republike Hrvatske .

12 NATO KOMPATIBILNIH AVIONA – PLAĆANJE DO 2026.
Sukladno ugovorima od Francuske Republike nabavlja se 12 korištenih aviona Rafale F3-R , deset jednosjeda i dva dvosjeda, u istom standardu kao i avioni koji se koriste u Ratnom zrakoplovstvu Francuske Republike.
Cjelokupna potpora ugovorena je do zadnjeg kvartala 2026. kao i jamstvo u trajanju od 12 mjeseci po isporučenom avionu, motoru, opremi i pričuvnim dijelovima. Prema stručnim projekcijama korištenja u Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu, nabava tih, u potpunosti NATO kompatibilnih aviona, dostatna je za idućih 30 godina, a operativna uporaba aviona Rafale u Francuskom ratnom zrakoplovstvu planirana je do 2060. godine.
Izvor: Priopćenja Ministarstva obrane, M. Zouhar Zec




Post je objavljen 01.10.2023. u 14:44 sati.