Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

OSNIVAČI TVRTKE S DUGOM NEĆE MOĆI OSNOVATI NOVU TVRTKU


ZAKONSKE IZMJENE

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Juro Martinović predstavio je Hrvatskom saboru izmjene i dopune Zakona o trgovačkim društvima te izmjene i dopune Zakona o sudskom registru.
Odredba Zakona o trgovačkim društvima odnosi se na izmjenu prema kojoj osnivači trgovačkih društava ne mogu biti osobe koje imaju dugovanje po osnovi poreza i doprinosa te za neto plaće radnicima. Tako neće biti više moguće da osobe koje u svojim tvrtkama imaju dugovanja u plaćanju prema državi ili prema radnicima, tvrtku zavore i otvore novu tvrtku pod drugim imenom i nastave poslovanje.
Državni tajnik Martinović objasnio je kako je riječ o zakonskoj izmjeni koja se direktno veže uz izmjene i dopune Zakona o sudskom registru.
„Izmjenama i dopunama Zakona o sudskom registru briše se odredba dužnosti dostave izjave o nepodmirenom dugovanju vezanima uz poreze, doprinose i neto plaće koju su osnivači i novi članovi društva do sada bili dužni priložiti uz prijavu za upis. Umjesto toga, spomenuta se izjava zamjenjuje potvrdom o stanju duga koja će se automatski razmjenjivati između Ministarstva financija – Porezne uprave i sudskog registra,“ naglasio je državni tajnik.
Uz to, propisuje se i pravo trgovačkih društva da od osobe koja namjerava postati članom tog trgovačkog društva zatraži potvrdu Porezne uprave o neimanju nepodmirenih dugovanja po osnovi javnih davanja.

Državni tajnik rekao je kako će Porezna uprava imati obvezu registarskom sudu dostavljati podatke o dugovanjima koje osnivač ili novi član društva ima, čime će se osigurati da oni koji ne plaćaju poreze, davanja i ne isplaćuju plaće, ne osnivaju nove tvrtke. To predstavlja značajan iskorak u odnosu na potpisivanje izjave o nepodmirenom dugovanju.
„ Ubrzan će biti i postupak provjeravanja podataka o neisplatiteljima plaća budući da će nadležna porezna uprava sve podatke izravno dostavljati registarskom sudu. Mijenja se i članak 6. Zakona u kojem se jasno propisuje da će sud odbiti upis ako utvrdi da osoba ne može biti osnivač, član društva, član uprave ili izvršni direktor,“ istaknuo je državni tajnik Martinović.
Izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima jasnije će se i kvalitetnije urediti pravila o prekograničnim preoblikovanjima, spajanjima i podjelama koje predstavljaju prekretnicu u poboljšanju funkcioniranja unutarnjeg tržišta Europske unije i ostvarivanja slobode poslovnog nastana (ukoliko se usluge pružaju na privremenoj i povremenoj osnovi ) kao jednog od temeljnih načela prava Unije.
„Zakonom će se kvalitetnije urediti ostvarivanje plaća sloboda poslovnog nastana uz jamstvo zaštite prava radnika, vjerovnika i manjinskih članova društva te će se urediti institut prekograničnih preoblikovanja i prekogranične podjele trgovačkih društava uz zadržavanje prava osobnosti tih društava upisom u sudski registar nakon prekograničnog postupka,“ rekao je državni tajnik.

Dodatno, implementira se primjena provedbene uredbe Komisije o utvrđivanju minimalnih zahtjeva vezanih uz utvrđivanje identiteta dioničara, prijenosa informacija i olakšavanja izvršavanja prava dioničara.
Društva će dionice koje nastaju spajanjem dijelova društava biti dužna prodati, a novčani iznos od prodaje podijeliti dioničarima razmjerno dijelovima njihovog vlasništva u dionicama. „Time se dodatno štiti položaj dioničara koji će za dijelove dionica ostvariti naknadu koja je jednaka tržišnoj vrijednosti dionica,“ rekao je u predstavljanju izmjena i dopuna Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o sudskom registru,državni tajnik Martinović.



Post je objavljen 30.09.2023. u 15:40 sati.