Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MED 9 SUMMIT NA MALTI




NEZAKONITE MIGRACIJE

Čelnici devet mediteranskih i južnoeuropskih zemalja, koji čine šefovi država i Vlada Malte Hrvatske, Francuske, Grčke, Italije, Portugala, Slovenije, Španjolske i Cipra sastali su se 29. rujna na Malti na razgovorima o migracijama. Summit je organiziran nakon što je UN objavio da je do sada ove godine više od 2 500 migranata poginulo ili nestalo prelazeći Sredozemno more u malim i pretrpanim plovilima, želeći stići u Europu. Do sada je ove godine broj dolazaka na talijanski otok Lampedusu već prešao broj od 133 tisuće. Kako riješiti pitanje nezakonitih migracija, jedno je od važnih pitanja o kome će šefovo država i Vlada raspravljati.
Ovaj summit je organiziran samo dan nakon što su ministri unutarnjih poslova zemalja EU-a 28. rujan, informacija kaže – postigli napredak u pogledu novih pravila o tome kako Europska unija postupa s tražiteljima azila i ilegalnim migrantima. No odgovor za javnost očekuje se u narednih nekoliko dana.

PODACI IZ NOVOG PAKTA O MIGRACIJAMA
Europska unija ima već tri godine napisanu promemoriju pod imenom „ Novi pakt o migracijama i azilu“. Taj materijal ima datum 23.9. 2020. No taj materijal nema, bar tada nije imamo, ali sudeći po ukupnoj situaciji s nelegalnim migracijama u EU, nema ni danas napisane provedbene akte postupanja.
U kojoj će mjeri promemorija NOVI PAKTA O MIGRACIJAMA I AZILU biti iskorištena nakon Vijeća ministara unutarnjih poslova EU, kao i nakon Summita na Malti tek će se vidjeti. No neki podaci iz tog materijala ostaju relevantni i pokazatelj su veličine izbjegličke krize iz 2015. godine:“Na vanjskoj granici EU-a na vrhuncu izbjegličke krize 2015. zabilježeno je 1,82 milijuna nezakonitih prelazaka granice. Do 2019. taj se broj smanjio na 142 tisuća.
Broj zahtjeva za azil dosegnuo je vrhunac 2015. te je iznosio 1,28 milijuna, a 2019. zabilježeno je 698 tisuća zahtjeva. Svake se godine u prosjeku odbije oko 370 tisuća zahtjeva za međunarodnu zaštitu, ali samo se otprilike trećina tih osoba vrati kući. Krajem 2019. u Europskoj uniji je bilo 2,6 milijuna primljenih izbjeglica, što predstavlja 0,6 % stanovništva EU.
U novom paktu uvažava se da nijedna država članica ne bi trebala snositi nerazmjernu odgovornost i da bi sve države članice trebale stalno pridonositi solidarnosti“.

Hrvatska je na balkanskoj ruti migranata. Podaci službeno izneseni kažu da je 2023. do sada zabilježeno 54 593 nezakonita prelaska hrvatske granice, što je 140 posto više prelazaka nego 2022. Svi koji su prešli hrvatsku granicu tražili su azil. Policija je objavila podatak da je ove godine uhićeno čak 906 osoba koji su krijumčari ljudi, koji potpomažu rast broja nezakonitih migranata.
(M. Zouhar Zec)


Post je objavljen 29.09.2023. u 16:27 sati.