Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

AUTOCESTA A1 DOBITI ĆE SPOJNU CESTU VUČEVICA



JEDNOSTAVNIJI PROMET ZA SPLIT

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u Splitu 27. rujna na potpisivanju Ugovora za projekt spojne ceste čvor Vučevica na autocesti A1 – čvor na državnoj cesti 8, koji uključuje izgradnju tunela Kozjak.
Ugovor su potpisali predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i direktor China Road and Bridge Corporation za srednju i istočnu Europu Yang Dong, a projekt je vrijedan 74,6 milijuna eura, bez PDV-a.

Ponuda kineske kompanije, koja je gradila i Pelješki most, odabrana je kao ekonomski najpovoljnija na javnom natječaju za izgradnju spojne ceste Vučevica na autocesti A1 - čvor na državnoj cesti D8, čija je ukupna dužina 6,85 kilometara, što obuhvaća tunel Kozjak, dug 2,5 kilometra, i cestu prema Jadranskoj magistrali dugu oko 4,3 kilometra.

Radovi na izgradnji tunela Kozjak trebali bi početi za nekoliko mjeseci, a rok za izgradnju je 36 mjeseci, istaknuto je na potpisivanju.
''Danas je važan dan za Grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju jer će se projektom od čvora Vučevica, uključujući i tunel Kozjak, stvoriti druga žila kucavica koja će omogućiti jednostavniji promet i ulazak i izlazak iz Splita te spoj s autocestom'', rekao je premijer Plenković.

TUNEL I TRI NADVOŽNJAKA , CESTOVNI PROLAZ I DVA VIJADUKTA

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić je istaknuo kako se radi o tehnički vrlo složenom projektu. ''Gradit će se tunel dug 2.525 metara te tri nadvožnjaka, jedan cestovni prolaz i dva vijadukta", rekao je Škorić, dodajući kako se kineska kompanija dokazala i u izgradnji Pelješkog mosta i stekla povjerenja za gradnju tunela Kozjak.

Direktor China Road and Bridge Corporation za srednju i istočnu Europu Yang Dong izrazio je zadovoljstvo što su hrvatska Vlada i Hrvatske ceste odlučile dati povjerenja toj kineskoj kompaniji i u izgradnju tunela Kozjak.
Priopćenje Vlade,(mzz)


Post je objavljen 28.09.2023. u 16:29 sati.