Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PREMIJER RH U PAZINU NA DAN ISTARSKE ŽUPANIJE



SURADNJA VLADE I ISTARSKE ŽUPANIJE SE NASTAVLJA

Istarska županija proslavila je 25. rujna Dan županije. Dana 25. rujan 1943. održan je Sabor istarskih narodnih predstavnika koji je upisan u povijest. Jer 13. rujna 1943. donesena je odluka o priključenju Istre matici zemlji Hrvatskoj.
Istarska županija ima 200 tisuća stanovnika. U njenom upravnom sjedištu, koje je u gradu Pazinu održana je svečana sjednica Skupštine županije, a na tu je skupštinu došao i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković . U svom je govoru naglasio značaj te obljetnice – rekao je on „ politička poruka iz rujna 1943. i angažman tadašnjih boraca za slobodu, antifašista, ali i šireg pokreta u Istri, bila snažna poruka i za povratak Zadra, Rijeke i otoka matici zemlji.“ „Zato su te odluke, utkane u hrvatsku državnost i teritorijalnu cjelovitost i potrebno ih se prisjetiti i valorizirati ih u kontekstu hrvatske slobode, demokracije, suverenosti, prvih 30 godina Istarske županije te doprinosa hrvatskih branitelja iz Istre hrvatskoj pobjedi u Domovinskom ratu. Premijer Plenković naglasio je ogroman doprinos Istarske županije ekonomskom razvoju Hrvatske te istaknuo da mu je uvijek izrazito zadovoljstvo doći u Istru i podržati projekte koje Vlada provodi u partnerstvu sa županijom i koji jačaju životni standard stanovnika u Istri.

„Nekoliko dana uoči današnje, 30. obljetnice, probijena je druga cijev tunela Učka, a premijer je naglasio da će od ljeta iduće godine, kada tunel bude pušten u promet, Istra biti četvero- tračna autocesta povezana s mrežom hrvatskih autocesta.“

Izdvojio je i druge velike projekte na kojima su zajednički radili Vlada i županija, poput nove Opće bolnice u Puli, kao i Sporazum sa Slovenijom o zajedničkoj zdravstvenoj zaštiti koji se posebno odnosi na zapadni dio Istre. Izrazio je i zadovoljstvo što je u Kanfanaru ostala tvornica British American Tobacoa. Od projekata ulaganja u kulturnu baštinu izdvojio je Malo rimsko kazalište u Puli, a kroz sustav poticanja stanogradnje izgrađena su 84 stana u Umagu.
Naveo je i brojne projekte iz poljoprivrede, regionalnoga razvoja i cestovne infrastrukture istaknuvši partnerstvo sa svim županijama u višerazinskom upravljanju Hrvatske. Govoreći o fiskalnoj i funkcionalnoj decentralizaciji, premijer Plenković naveo je kako je tu politiku Vlada poduprla konkretnim zakonodavnim okvirom. Istaknuo je da su prihodi Istarske županije od 2016., odnosno prije reforme financiranja lokalne i područne samouprave, do 2022. narasli za 48 posto, što konkretno znači 48 posto više sredstava za provedbu onih projekata koje su na lokalnim izborima dobili podršku birača. Nova reforma niza poreznih zakona, također će omogućiti delegiranje odlučivanja na predstavnička tijela na lokalnoj razini, što je njezin smisao.

Premijer je podsjetio i na mjere koje je Vlada donosila u krizama u protekle tri i pol godine, a sve je to, naglasio je, praćeno i širom politikom odgovornog upravljanja javnim financijama, podsjetivši da je Hrvatska nakon niza godina izašla iz procedura prekomjernog proračunskog manjka i makroekonomskih neravnoteža, potvrđen joj je investicijski kreditni rejting najviši u povijesti, a istodobno je ostvarila članstvo u Schengenskom prostoru, europodručju i Europskom stabilizacijskom mehanizmu.

Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo time što je ostvareno u partnerstvu Vlade i županije, te je pohvalio sve napore Istarske županije . Rekao je da će suradnja na zajedničkim projektima biti nastavljena kako bi Istra i dalje bila privlačna, kvalitetna, otvorena, dobronamjerna te jako domoljubna kada treba.

„Istra je važna hrvatska županija i u političkom smislu, ali i u gospodarskom, prometnom, turističkom, obrazovnom i razvojnom“ rekao je premijer Plenković u Pazinu povodom obilježavanja Dana Istarske županije. (mzz)



Post je objavljen 26.09.2023. u 15:38 sati.