Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SCHMIDT DOPUNIO ZAKON O MEMORIJALNOM CENTRU U POTOČARIMA



TAJNIK UN-A GUTERRES POTVRDIO LEGITIMITET SCHMIDTA

Visoki predstavnik na službi za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt 20. rujna 2023. godine donio Odluku kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine.

Tom odlukom Centru se omogućava osnivanje odjela za istraživanje i edukacije, stručne komisije i Počasna povjerenstva i nabavka jedinstvenih artefakata koji su od značaja za njegov rad.
Jačanjem uloge Memorijalnog centra Srebrenica i Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995 ova odluka doprinosi istini, pravdi i izgradnji povjerenja kao elementima trajnoga mira, stabilnosti i napretka. Problemi s kojima se suočavaju žrtve rata nisu riješeni već gotovo tri desetljeća zato što su nadležni organi vlasti u Bosni i Hercegovini propustili da u vezi s ovim pitanjem postupe na odgovarajući način.
Visoki predstavnik Schmidt pozvao je nadležne vlasti da poduzmu mjere u cilju poboljšanja položaja žrtava rata kao i podržavanja i jačanja pomirenja te izgradnje povjerenja u cijeloj zemlji, što, između ostalog, podrazumijeva:1. uklanjanje prepreka kojima će se žrtvama rata omogućiti da dobiju odgovarajuću naknadu za nematerijalne štete; 2. zabranu izbora, imenovanja i prijama u radni odnos u javnom sektoru, kao i odlikovanja za sve osobe osuđene za genocid, zločin protiv čovječnosti i ratni zločin 3.omogućavanje da se u kaznenu evidenciju u Bosni i Hercegovini izvrši upis podataka o državljanima BiH i osobama koje su u BiH rođene, a koje su od strane međunarodnih sudova osuđene za genocid, zločin protiv čovječnosti i ratni zločin.

Dva dana kasnije 22.rujna veleposlanici zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (UO PIC) ponovno su iskazali podršku mandatu visokoga predstavnika Christiana Schmidta i Uredu visokoga predstavnika OHR u BiH u nadzoru nad provedbom civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir (GFAP).
Smisao te podrške je odbacivanje svih pokušaja podrivanja legitimiteta OHR-a i Visokoga predstavnika je taj što Upravni odbor Vijeća za provedbu mira poziva predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da prekine sa svojom politikom nepriznavanja visokoga predstavnika i nesuradnje s visokim predstavnikom, što je štetno za interese Republike Srpske i za cijelu BiH.

Poziv je upućen svim strankama u Bosni i Hercegovini da dosljedno rade na ostvarivanju europske perspektive države BiH i da pritom ne štede truda na provedbi reformi koje su neophodne kako bi BiH napredovala na svom euroatlantskom putu.
Upravni odbor Vijeća za provedbu mira odbacuje sve pokušaje podrivanja legitimiteta OHR-a i Visokoga predstavnika i podsjeća na svoju odluku od 27. svibnja 2021. godine o imenovanju Christiana Schmidta za visokoga predstavnika. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira također podsjeća da je 14. srpnja 2023. godine generalni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u dopisu Željki Cvijanović, članici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, potvrdio da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira tijelo nadležno za imenovanje visokoga predstavnika.

Svaki pokušaj ograničavanja Visokoga predstavnika da obavlja svoj mandat prema Aneksu 10 GFAP-a na cijeloj teritoriji države, predstavlja akt nepoštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir (GFAP-a) te Visoki predstavnik nastavlja obavljati svoj mandat na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.
Izvor Priopćenja, mzz.



Post je objavljen 25.09.2023. u 16:33 sati.