Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Stvari koje je dobro imati u foto-torbi...

...a nisu fotografska oprema.

Iako foto torbe služe za transport i zaštitu foto-opreme od atmosferilija i mehaničkih oštećenja, te se u njih uglavnom sprema foto-oprema, tj. aparati, objektivi, filteri, rezervne baterije, memorijske kartice i filmovi,... dobro je u foto torbi imati još neke sitnice koje po svojoj definiciji ne spadaju u foto-opremu, ali u određenim situacijama mogu jako dobro poslužiti, od toga da olakšaju fotografiranje pa do toga da doslovno spase foto-opremu i fotografa.

** Pribor za čišćenje
Prilikom snimanja, nema gore stvari od zapackanog filtera ili objektiva, ili pak prašine na senzora aparata. A osim toga, ovisno o podneblju i vrsti snimanja, ponekad se zna dogoditi da fotoaparat bude uprljan i puno gorim stvarima - od prašine, preko blata, pa čak do fekalija, te je potrebno imati pri ruci nešto čime ga se može na licu mjesta obrisati. Krpica od mikro-fibre i mala gumena puhaljka za zrak su sasvim dovoljni za većinu slučajeva.

** Baterijska svijetiljka
Mala baterijska svijetiljka dobro dođe kod snimanja u (polu)mraku. Od osvjetljivanja staze prilikom hoda do mjesta snimanja, može pomoći i prilikom traženja odgovaraućeg komada foto opreme u torbi. A može čak poslužiti i kao kreativno sredstvo (umjesto bljeskalice ili kao dodatak bljeskalici) za dosvijetljavanje objekta snimanja prilikom snimanja its.

** Silikagel
Silikagel (koji najčešće dolazi u malim papirnatim paketićima) na sebe privlači vlagu, a vlaga je najgori neprijatelj modernih digitalnih fotoaparata. Jer ne samo da vlaga izazva koroziju i izjeda elektronske komponente fotoaparata, već vlaga može rezultirati i pojavim gljivica koje mogu doslovno pojesti (i time uništiti) leće objektiva (pogotovo ako se aparat dulje vrijeme ne koristi).

** Najlon-vrećice
Bilo da se u njih mogu pospremiti sitnarije (poput memorisjkih kartica, baterija i sličnnog) pa do toga da dodatno (u kombinaciji sa silika gelom) zaštite opremu od vlage, što je posebno korisno kod temperaturnih ekstrema gdje može doći do pojave kondenzacije (npr. kod ulaska sa velike hladnoće u vrlo toplu prostoriju)!

** Uzica i/ili ljepljiva traka
Metar-dva špage ili neke slične uzice, te ljepljiva traka (famozni "duct-tape" ili obični "izolirband"), mogu dobro doći kao spas u situacijama kada pukne neki dio opreme, za improvizirani popravak... npr. ako pukne gurtna za nošenje aparata ili foto-torbe, ako se pokvari patentni zatvarač na foto-torbi, ako se rasklima stativ isl.

** Olovka i papir
Obična olovka, penkala ili flomaster, i papir mogu poslužiti za razne namjene, od toga da se zabilježe neke informacije (od postavki snimanja, lokacije isl.) do toga da se npr. na ispucanu rolu filma napiše gdje je ispucana, odnosno da je ispucana, njen redni broj isl...

** Posjetnica
Posjetnica sa osnovnim kontakt podacima (ime, e-mail i broj telefona) osim kod upoznavanja, može poslužiti u slučaju gubitka foto-torbe - da olakša eventualnom poštenom nalazniku kontaktirati vlasnika.

Post je objavljen 22.09.2023. u 23:59 sati.