Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojeduhovnevjezbe

Marketing

ZAŠTO SU NARODNI HEROJI U NOVIM INKARNACIJAMA BILI PROGLAŠENI ZA ŠUND?


Art rock grupa Boa pojavila se na rock sceni u Jugoslaviji početkom 80tih, kada su bili izdali svoj prvi album jednostavno naslovljen „Boa“. Navodim tekst iz Wikipedije (u vezi pjesama sa prvog albuma):
„Zbog provokativnih tekstova kao što su navedeni "Milion", pa "Sela gore", "Živjeti od mraka", "Na nišanu" i drugih sastava umalo dobiva etiketu "šund" tadašnje Komisije za šund što je u ono vrijeme bila vrsta cenzure. Albumi s takvom etiketom bili bi znatno skuplji zbog poreza na šund.“
Ti su tekstovi, (pogotovo oni u vezi rata) bili ambivalentni, neki su ih mogli smatrati (i smatrali su ih) čak za – proustaške. Ako su bili i u prethodnoj inkarnaciji Hrvati, kojoj su onda strani pripadali?
Oni, koji su im nalijepili etiketu „šunda“ i smatrali za proustašku grupu – bili su u krivu. I strašno će se iznenaditi (ukoliko su još uvijek živi) kad saznaju tko su članovi Boe bili u prethodnom životu. Jer, oni su (originalna postava) redom - inkarnacije partizana-narodnih heroja. Glavni vokal Mladen Puljiz bio je Pavle Pap, bubnjar Mladen Malek je inkarnacija Božidara Adžije, bas gitarist Zvonimir Bučević bio je u prošlom životu Zdravko Čelar, a gitarist Slavko Remenarić bio je Stjepan Bobinec. To su sve redom bili poznati zagrebački komunisti i prvoborci, koji su poginuli u ratu i bili proglašeni narodnim herojima.


Post je objavljen 22.09.2023. u 09:18 sati.