Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Putovima Frankopana 2








Nastavljamo planinarsko-turističkom obilaznicom 'Putovima Frankopana' gdje su osim dvoraca i utvrda i mnogi okolni vrhovi.

U planinarskom domu 'Vagabundina koliba' u bribirskom zaseoku Ravno spremamo se za uspon na Zagradski vrh a ovdje mnogi dolaze uživati ne samo u šetnji nego i u hrani.
fran-1759
Opet smo malo kasnije krenuli na uspon jer je sunce već dobro grijalo ali bolje se spremiti kako treba nego nešto zaboraviti a najvažnije je dobro isplanirati put kako ne bi zalutali kao prošli put na Viševici..

Prvi put sam bio na ovom vrhu pred puno godina kad sam obilazio tadašnju Riječku obilaznicu i poslije na tečaju za markacista ali mogao bih češće jer mi nije daleko od Novog Vinodol. i Bribira a taj dio se i zove Bribirska šuma.
fran-1760
Lijevo se vidi Viševica, najveća u ovom kraju.

Malo duže smo odmarali na vrhu jer je vrijeme bilo ugodno a i vidjelo se dosta daleko.
fran-1762

Pogled na vikend naselje Lukovo koje također spada pod Bribir i okolna brda. Mislim da ima samo dva stalna stanovnika a ljeti je uvijek dosta živo.
fran-1761

Putem smo naišli i na divlje jagode što nas je malo usporilo.
fran-1764

U povratku smo posjetili i stari Hreljin od kojeg se iz daleka vidi ovaj obnovljeni zvonik.
fran-1773
upload image for link


Stari grad Hreljin je napušten 1790. g. i preseljen na današnje mjesto koje su zvali Piket i osim nekoliko zidova ovdje je vidljiv obnovljeni zvonik crkve Svetoga Jurja i sačuvana kapelica Blažene Djevice Marije, vjerojatno najmlađa građevina u ovom povjesnom mjestu. .

Odmor u hladovini. Zanimljivo je da se ovdje nalaze suvenir štapovi sa natpisom Hreljin i kasica za dobrovoljni prilog, nadam se kako će i drugi posjetitelji biti pošteni kao i mi i ubaciti nešto u kasicu. Štapovi su malo grbavi ali kažu kako je slične, samo dosta veće nosio i grčki junak Herkul koji se ovdje zove Hrelja i po nekoj od starih legendi i osnovao stari Hreljin na litici 321 m. nad morem
fran-1766-crop

fran-1769-crop
free photo uploading websites


Pogled na Bakarski zaljev, vidi se i Učka u daljini.
fran-1775

Sunce već zalazi i moramo se požuriti još posjetiti dva Frankopanska dvorca u Kraljevici, ima stari i novi. U starom su bile večeri folklora i samo smo ga vidjeli sa ulaza a kroz novi smo mogli prošetati i svidio nam se, ima i restoran .
fran-1777-crop
site for uploading pictures

Više o dvorcu Nova Kraljevica ovdje.

Kad je već usput posjet i bakarskom kaštelu ali već je bio mrak i uspjela mi je samo ova fotka Turske kuće
fran-1782
Evo malo i legendi oko Turske kuće.

Eto malo planinarenja i obilaska povjesnih građevina i kod mene doma se poslije moglo odmoriti i nešto pojesti i popiti.
Rižoto sa integ. i parb. rižom sa gljivama i povrćem, dodano maslin. ulje.
Fr-Hr-riz-crop

Malo i enigmatike. Križaljkica 'srdašce' u koje treba postaviti 9 slova gradića gdje smo posjetili dva frankopanska kaštela kako bi se sa slovima sa strane dobile nove riječi.
Fran-Kr-src2-crop

Premetaljke:

ZVONKO DINKI SLIKAO
ali rimske brojeve
CCLIIXXVMIX nije
dobro poslagao
makar mu istoimeni
pjenušac pomagao.

I jedan lagani rebus samo treba premetnuti sva slova od ove dvije sličice kako bi se dobila riječ od 10 slova.
rebus-1012661-crop-crop

(Ova šetnja po vrhovima i dvorcima je iz polovice srpnja o.g.)

Post je objavljen 21.09.2023. u 12:21 sati.