Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PODRAVKA ŽELI POVEĆATI PROIZVODNJU POVRĆA




ZAVRŠILO VRIJEME ORIJENTACIJE NA UVOZ

U obiteljskom restoranu Štagelj u Koprivnici 20. rujna okupili su se poljoprivredni proizvođači kooperanti Podravke gdje je došla i predsjednica Uprave Podravka Grupe Martina Dalić.
Smisao susreta je bio dati informaciju proizvođačima o tržišnim trendovima, o očekivanja ovogodišnje i budućih poljoprivrednih sezona, kretanja otkupnih cijena, kao i tehnoloških dostignuća u povećanju prinosa proizvodnje. U cilju povećanja samodostatnosti, Podravka radi na povećanju proizvodnje povrća, revitalizaciji suradnje s kooperantima poljoprivrednicima te modernizaciji industrijske proizvodnje i prerade voća i povrća.
Predsjednica Uprave uvodno je rekla da je ovo zahtjevna godina zbog klimatskih promjena, nestabilnog tržišta, koje traje od pojave korona krize, zatim je došla ukrajinska kriza i globalni poremećaji na tržištu hrane. Poruka tih događanja je da u poljoprivredi postupanja treba mijenjati, primjenjivati nove načini proizvodnje i nove tehnologije, u smislu povezivanja primarne proizvodnje i jake prehrambene industrije. Samodostatnost je ključna za hrvatsku poljoprivredu.
„ Poljoprivreda je u našim poslovnim planovima i strategijama. U određenom razdoblju se nije obraćala pozornost na proizvodnju, više je orijentacija bila na uvozu, no to je vrijeme završilo iz dva razloga. Jedan razlog je viša sila tržišta i pretpostavke da se mogu poljoprivredni proizvodi lako i kvalitetno uvesti, što nije točno . Drugi razlog zaokreta su naše poslovne odluke i ambiciozni planovi, a koji zahtijevaju kvalitetnu i dostupnu sirovinu i to relativno blizu. Jer imajući mogućnost kontrole i imajući sigurnost opskrbe, računamo na rast proizvodnje i na rast gotovih proizvoda. Klimatske promjene kvare očekivanja, mijenjaju svijet oko nas i zato smo zaključili da provedba stare narodne “Uzdaj se u se i svoje kljuse, ovdje ima jako dobru primjenu“ rekla je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravka grupe.
Navela je kako se mogu vidjeti prvi rezultati, a to su vlastite površine kojima raspolažu gdje je uloženo u navodnjavanje, u mehanizaciju, čime Podravka misli ozbiljno na vlastitu proizvodnju i želi biti pouzdan partner kooperantima.
„ Što se tiče povećanja proizvodnje i površina, to će u idućoj godini biti vezano uz rajčicu. U tijeku je izgradnja novog pogodna za primarnu preradu rajčice u tvornici na Kalniku gdje je uloženo oko 17 milijuna eura, a bit će dovršena na proljeće. Tvornicu imamo u Istri, a tvornica u Varaždinu će biti tri puta većeg kapaciteta, što znači da će nam trebati povećanje sirovine tri do četiri puta na kontinentu, i uz otkup u Istri, mi ćemo, trebati godišnje 300 hektara poljoprivredne površine za proizvodnju industrijske rajčice – rekla je Martina Dalić. „Pokrenut je i pilot projekt u kojem su poljoprivrednici mogli vidjeti kako im proizvodnja leži, kako sve ide, koliko je zahtjevno, prinosi su bili dobri za prvu godinu, a naučene su lekcije o mogućim rizicima. Na tom su putu okolnosti sve teže, zbog meteorološkog vremena, neizvjesnosti, no mi smo sigurni da se sa svim tim moramo izboriti jer alternative su lošije od toga" – rekla je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.



SEZONSKO ZAPOŠLJAVANJE U POLJOPRIVREDI na poljima PODRAVKE

Početkom rujna je Podravka objavila oglas kojim traži sezonske radnike, muškarce i žene u poljoprivredi u periodu od mjeseca srpnja do mjeseca listopada.
Ništa u oglasu o uvjetima rada dakle o plaći, prijevozu, hrani i eventualnom smještaju nije navedeno.
Kao lokacije rade navodi se polje Farkašić , Sigetec- Hlebine, te ostala polja u okolici Koprivnice.
Zinteresirani se mogu javiti od ponedjeljka do petka- u uobičajenom radnom vremenu
na broj mobitela 099 375- 5049 . (mzz)




Post je objavljen 20.09.2023. u 16:03 sati.