Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

'Otmica' Sabinjanki

'Otmica' Sabinjanki – požuda ili vojna operacija

U sam osvit civilizacije Rimljani su oteli žene svojih susjeda Sabinjana! Dakako, Rimljani su prvotno nudili vojni savez Sabinjanima u zamjenu za žene (Sabinjanke) s kojima bi stupili u brak i imali potomstvo, ali su to Sabinjani glatko odbili.

Naime, novo-utemeljen grad Rim u početku je nudio utočište svima prebjezima, a ti prebjezi redom su bili muškarci, pa je odmah postalo razumljivo da će grad doživjeti samo jednu generaciju. Dakle, nema žena, a ako nema žena nema potomaka koji bi nastavili razvoj i prosperitet grada.

Jesu li Sabinjani zapravo lukavo željeli svoje nove moćne susjede (Rimljane) ostaviti bez potomaka i time grad rivala unaprijed osuditi na propast, pa su glatko odbili ponudu Rimljana za vojnim savezom u zamjenu za žene?

Odbijenica Rimljanima nije ostavila ništa drugo osim nasilna otmica žena (Sabinjaniki). No, ako su već otete jesu li Sabinjanke bile zapravo silovane kako bi Rimljanima osigurale potomstvo?

Otmica i silovanje, zar uopće postoji neka razlika? Jesu li Rimljani ispali u očima Sabinjanki kao zavodnici ili kao silovatelji (ne može se tu govoriti o nekoj frazi: 'siluj me nježno!' - po Athumanunhu).

No, povijest je zapisala da su Sabinjani krenuli u otvoreni oružani sukob s Rimljanima i odlučili vratiti svoje 'otete' Sabinjanke. Međutim, Sabinjanke s djecom staju između sukobljenih strana i zaprijetile da će radije poginuti nego gledati sukob obitelji.

Nakon ovog poteza 'otetih' Sabinjanki, Rimljani i Sabinjani napokon sklapaju čvrsti vojni savez pod vodstvom Rima koji je time dodatno ojačao.

Dakle, da li je ta 'otmica' zapravo postala vojna operacija, koja će iznjedriti moćno carstvo koje će kasnije postati jedan od temelja buduće 'zapadne' civilizacije, ili je to samo bila požuda i nekakav nagon za održavanjem vrste ...

Mnogo godina kasnije silne vojske, a i ove današnje moderne vojske, mučit će muku s nasilnim silovanjima ili seksualnim nasiljem prije, za vrijeme ili nakon ratnih događaja ...

Ljudi još dugo trebaju učiti biti slobodni od društveno nametnutih uloga i živjeti u skladu s vlastitim željama i potrebama, ali i uvažavati te iste želje i potrebe drugih ljudi, nikakva bojna (ratna) djelovanja ne mogu i ne smiju biti izgovor za bilo kakvo nasilje, pa i seksualno nasilje.

Post je objavljen 18.09.2023. u 19:26 sati.