Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EUROPSKA KOMISIJA : MEHANIZAM SURADNJE I PROVJERE ZATVOREN ZA BUGARSKU I RUMUNJSKU



EVOLUCIJA VLADAVINE PRAVA KOJA PRATI REFORMU

Europska komisija je 15. rujna službeno zatvorila Mehanizam suradnje i provjere (CVM) za Bugarsku i Rumunjsku, izvjestila je EK priopćenjem za medije iz Bruxellesa. /Cooperation and Verification Mechanism (CVM) for Bulgaria and Romania./ Mehanizam suradnje i provjere uveden je prilikom pristupanja Bugarske i Rumunjske Europskoj uniji 2007. godine kao prijelazna mjera za olakšavanje napretka Bugarske u područjima reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije, kao i organiziranog kriminala. Komisija je sada stavila izvan snage dvije odluke kojima je uspostavljen taj mehanizam.
Kada su se 1. siječnja 2007. pridružile EU kao punopravne članice, Bugarska i Rumunjska još nisu imale dovoljan napredak na polju reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije, kao ni na polju u organiziranog kriminala za Bugarsku. Tada je Komisija uspostavila Mehanizam suradnje i provjere kao prijelaznu mjeru za pomoć dvjema zemljama da isprave te nedostatke. Na taj se način pratio reformski proces na temelju mjerila.
Proces završava kada su sva mjerila zadovoljavajuće ispunjena.
Europska komisija je u siječnju 2017. poduzela sveobuhvatnu procjenu napretka tijekom deset godina mehanizma, koja je dala sliku značajnog napretka. Komisija je postavila niz konkretnih preporuka koje , kada ih obje države članice ispunile, proces CVM biti završen.
U izvješću Mehenizma suradnje i provjere ( CVM-a) iz listopada 2019. Europska komisija je zaključila da je Bugarska na zadovoljavajući način ispunila preostale preporuke, da je postigla dovoljan napredak u ispunjavanju svojih obveza u trenutku pristupanja EU-u te da se sva mjerila mogu zadovoljavajuće zatvoriti. Bugarska je i dalje trebala nastaviti raditi na provedbi posebnih obveza navedenih u zaključcima izvješća. Taj je posao dovršen u lipnju 2023. Od tada se Bugarska više ne nadzire, niti se o njoj izvješćuje prema CVM-u. Prati se tek u okviru ciklusa prava s godišnjim izvješćem Komisije o vladavini prava.

Slično tome, u izvješću CVM-a iz studenog 2022. Komisija je zaključila da je i Rumunjska postigla dovoljan napredak u ispunjavanju svojih obveza u trenutku pristupanja EU-u i da se sva mjerila mogu na zadovoljavajući način zatvoriti. Rumunjska je i dalje trebala nastaviti raditi na provedbi posebnih obveza navedenih u zaključcima izvješća .No taj je posao također dovršen u lipnju 2023.godine
Evolucija vladavine prava Unije dala je novi kontekst za suradnju Komisije s Bugarskom i Rumunjskom. Konkretno, ciklus vladavine prava, koji je Komisija pokrenula 2019., pružio je trajni okvir s dugoročnom perspektivom koji prati održivu reformu, kako s Bugarskom, tako i s Rumunjskom, kao i s drugim državama članicama. Kao dio tog ciklusa, godišnje izvješće Komisije o vladavini prava, koje od 2022. uključuje i preporuke državama članicama, djeluje kao preventivni alat, produbljujući dijalog i zajedničku svijest o pitanjima vladavine prava.
( mzz)



Post je objavljen 16.09.2023. u 16:05 sati.