Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojeduhovnevjezbe

Marketing

KAKO JE NASTALA PJESMA „IN ZAIRE“ I KAKVA JE NJENA VEZA S PRETHODNOM INKARNACIJOM JOHNNYJA WAKELIN-A?


Johnny Wakelin engleski je pjevač poznat po dva singla iz 70tih godina, s kojim je ušao na britanski top 10 singlova. Radi se o pjesmama „Black Superman“ i „In Zaire“, koje obje slave boksača teške kategorije iz 70tih godina Mohammad Ali-ja (ranije poznat kao Cassius Clay).
Zanimljivost u vezi pjesme „Black Superman“ jest da ona izvorno nije bila posvećena Ali-ju, već jednom drugom boksaču, njegovom sunarodnjaku mađarskog porijekla Joe Bugneru. I ta izvorna verzija pjesme se zvala – „Hungarian Superman“. No, kako je 1973. godine Bugner (inače top 10 teškaš iz tog vremena) izgubio od Ali—ja i Frazera mečeve za svjetskog prvaka, Johnny Wakelin se prilagodio sa svojom pjesmom novonastaloj situaciji, tako da je napravio 1974. novu pjesmu u reggae stilu, te je nazvao „Black Superman“ (Muhammad Ali). Godine 1976. je imao drugi veliki hit sa pjesmom „In Zaire“. (Zair je država koja je pod tim imenom egzistirala od 60tih do 90tih godina prošlog stoljeća. Danas se zove Demokratska republika Kongo.)
„The champion and the challenger
Came over from America
All the people came from far
To see the rumble in the jungle there
In Zaire
And who was the victor in the night?
No finer Kentucky boy, Ali, won the fight
In Zaire, in Zaire“

Tema pjesme je dakle, pobjeda afro-američkog boksača iz države Kentucky nad dotadašnjim šampionom, također Afro-amerikancem, Joe Frazer-om u Kinshasi 1974. godine.
No, tko je bio Johnny Wakelin, autor pjesme, u prethodnoj inkarnaciji, da li je živio u Mađarskoj, ili pak u Zairu, odnosno Kongu (Kinshasa)?
Odgovor je sličan kao u prethodnim postovima. Wakelin je bio u toj inkarnaciji belgijski guverner Konga (Kinshasa) u dva mandata između 1891. i 1912. godine, i to je bila najduža vladavina jednog guvernera. Njegovo je ime bilo Theophile Wahis, po činu je bio general pukovnik, a po plemićkoj tituli barun. Wahisova supruga u toj inkarnaciji se zvala Alix de Rossius, no nažalost nemamo podatke o Wakelinovoj (eventualnoj) supruzi, za usporedbu. Numerološko podudaranje postoji, i u ovom slučaju, pošto „Theophile Wahis“ ima istu vrijednost kao „Wakelin“, odnosno 5.
THÉOPHILE WAHIS = 7 + 7 = 14 = 5
JOHNNY WAKELIN = 6 + 5 = 11


Post je objavljen 13.09.2023. u 15:14 sati.