Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ISTRAŽIVANJE EUROPSKE KOMISIJE O MJERAMA KOJE JE EU PODUZELA 2023.



GRAĐANI PODRŽAVAJU RIJEŠAVANJE ENERGETSKE KRIZE,
PROMICANJE ODRŽIVOSTI, POTPORU UKRAJINI


Europska komisija objavila je priopćenje za medije 11. rujna o istraživanju koje je proveo Flash Eurobarometar o izazovima i prioritetima EU-a u 2023. Istraživanje je provedeno u 27 država članica između 24. i 31. kolovoza 2023. Internetski je intervjuirano 26 514 građana EU-a.
Istraživanje Eurobarometa koje je objavljeno također 11. rujna pokazuje, piše u priopćenju, ogromnu podršku europljani daju mjerama koje je Europska unija poduzela tijekom 2023. godine za zaštitu potrošača i tvrtki od nestabilnosti cijena energije, kao i o akcijama za poticanje energetske sigurnosti i zelene tranzicije. Također istraživanje potvrđuje veliki konsenzus među građanima EU-a u korist poticanja industrije čiste tehnologije za veću konkurentnost, kao i akcije EU-a poduzete kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Prema tom istraživanju mišljenja građana EU 86% njih smatra da je bilo važno poduzeti inicijative na europskoj razini kako bi se ograničio neposredni učinak porasta cijena energije na potrošače i tvrtke tijekom prošle godine. Više od osam, od 10 upitanih građana, smatra ispravnim stajalište o promicanju održivog korištenja prirodnih resursa, što je 86%,
zatim olakšavanje zajedničke kupnje plina od strane država članica EU-a kako bi se osigurala sigurnost opskrbe 82% ispitanih, izgradnju partnerstava s drugim globalnim akterima kao što su UK, SAD, Japan i Australija 81% ispitanih, (UK . kratica za United Kingdom, Ujedinjeno Kraljevstvo, u kolokvijalnoj upotrebi, Velika Britanija ) smanjujući pretjeranu komercijalnu ovisnost o zemljama poput Rusije ili Kine 80% ispitanih građana i povećavanje konkurentnost europske industrije čistih tehnologija 80% građana. Mjere EU-a usmjerene na ubrzavanje digitalne transformacije uz zaštitu potrošača i povećanje otpornosti gospodarstva EU-a važnima smatra 77 % odnosno 76 % ispitanika.

MIŠLJENJE O BUDUĆIM AKCIJAMA EK
Kada je riječ o budućim akcijama, 86% ispitanika smatra da bi se skladišta plina u EU-u trebala napuniti kako bi se izbjegao rizik od nestašice, 85% da bi EU trebala potaknuti proizvodnju čistih tehnologija u državama članicama, a 79% da bi mjere EU-a trebale imati za cilj smanjenje potrošnje energije. 75% ispitanika smatra da bi EU trebala financirati zajedničke obrambene projekte za razvoj strateških obrambenih sposobnosti i tehnologija.

Osim toga, velika većina Europljana smatra da rat u Ukrajini pokazuje potrebu da EU osigura svoju energetsku i gospodarsku sigurnost 85%, kao i da poveća vojnu suradnju između država članica 75%, dok se i dalje solidarizira s Ukrajinom 71% ispitanih građana EU.
Europljani su i dalje za potporu Ukrajini i Ukrajincima. Njih 86% odobrava nastavak pružanja humanitarne pomoći EU ljudima pogođenim ratom, 77% prihvaća dobrodošlicu u EU ljudima koji bježe od rata, 71% podržava uvođenje ekonomskih sankcija protiv Rusije. Oko dvije trećine Europljana, odnosno 67% odnosno 65%, smatra da bi EU trebala podržati put Ukrajine prema europskim integracijama i njezinu integraciju u jedinstveno tržište. Naposljetku, 65% je za financijsku i gospodarsku potporu Ukrajini, a 57% smatra da bi EU trebao poduprijeti kupnju i opskrbu Ukrajine vojnom opremom i obukom.

UTJELOVLJUJE LI EU VRIJEDNOSTI?
Građani su također upitani za niz vrijednosti utjelovljuju li ih najbolje EU, druge zemlje u svijetu ili oboje podjednako.
Otprilike polovica njih vjeruje da EU najbolje utjelovljuje „poštivanje temeljnih prava i vrijednosti“ što je 53%, „društvenu jednakost i blagostanje“ 50%, „toleranciju i otvorenost prema drugima“49% i“'mir“ 48 % ispitanika. Odmah iza njh slijedi solidarnost sa zemljama unutar i izvan EU što pozitivno ocjenjuje 46 % ispitanih građana i poštivanje prirode i zaštita klime i okoliša 45 % ispitanih. Za svaku od ovih vrijednosti, otprilike jedan od šest ispitanika vjeruje da ih druge zemlje najbolje utjelovljuju, a otprilike jedan od četiri kaže da ih zastupaju i EU i drugi. Priopćenje EK, mzz,




Post je objavljen 13.09.2023. u 07:41 sati.