Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojeduhovnevjezbe

Marketing

VEZE PJESAMA SA EGIPATSKIM I JAMAJKANSKIM INKARNACIJAMA, TE (OPET) SA PICASSOM


Jedna od najinteresantnijih melodija koju sam slušao 1977. godine bio je instrumental „Egyptian Reggae“ u izvođenju Jonathana Richman-a, new wave glazbenika rodom iz Bostona, Massachussetts. U njemu Richman na začudni način spaja Istočnjački, arapski melos sa jamajkanskim sinkopiranim ritmovima. Da li je Richman živio u Egiptu, i ako jest, koja je njegova inkarnacija?
Richman je doista u 19. stoljeću živio u Egiptu. Zvao se Abdu Al-Hamuli (1836-1901), i bio je u toj inkarnaciji pjevač i renovator arapske glazbe. Utjecao je tako i na pjevače 20. stoljeća. Bio je često u duetu sa svojom suprugom, koja se zvala Sokaina Almaz, a čija je inkarnacija Richmanova prva žena Gail.
Tražeći njegovu slijedeću inkarnaciju eventualno na Jamajci, uzalud sam gubio vrijeme, dok nisam shvatio da i on ima jednu pjesmu o Picassu, koja se zove jednostavno „Pablo Picasso“. Dakle, preostalo je da tražim njegovu inkarnaciju u Francuskoj, budući da sam pretpostavljao da je i on bio jedan od slikara iz kruga oko čuvenog španjolskog slikara. I, bio sam u pravu, pošto je u prethodnoj inkarnaciji Jonathan Richman doista bio prijatelj Picassa. Zvao se Andre Derain i bio je upravo francuski slikar, suradnik Matisse-a, te prijatelj Pabla Picassa. U Wikipedijinom članku se čak veli da se bio preselio na Montmartre, kako bi „bio u blizini svog prijatelja Pabla Picassa“.

Jedna od pjesama, koja mi je ostala u sjećanju iz 1980. godine, bila je „Nightboat to Cairo“ popularnog britanskog sastava „Madness“, sa EP ploče „Work, Rest and Play“. I ta pjesma, jasno, može upućivati na inkarnaciju frontmana grupe, tekstopisca poznatog pod nickom „Suggs“ u Egiptu, upravo – u Kairu. I stvarno, i njega nalazimo, baš u Kairu, i to, ni manje ni više kao upravitelja, odnosno vice-kralja, pod imenom Ismail Pasha. On je Egiptom vladao od 1863. do 1879. godine. Kako veli članak u Wikipediji, uvelike je bio modernizirao ne samo Egipat, nego također i Sudan (i nad njegovom teritorijom je imao ingerenciju), tokom svoje vladavine.
Suggsova slijedeća inkarnacija, doista se je zbila na Jamajci (grupa Madness je poznata pod jamajkanskom „ska“ stilu). Njegova inkarnacija jest Roger Mais (1905-1955), bio je novinar, pisac i pjesnik. Kao kulturni djelatnik imao je veliki utjecaj, pa je 1978. godine, posmrtno odlikovan Redom Jamajke.

Na Jamajci je jasno živio i Stjepan Barišić Gego, što je i logično, imajući u vidu da je o toj otočnoj državi pjevao u svojem velikom hitu, od prije nešto više od 20 godina. Norman Washington Manley, njegova prethodna inkarnacija, bio je – premijer Jamajke. Bio je zagovarao određene političke promjene, kao što je primjerice opće prevo glasa, koje je britanska kolonijalna vlada dodijelila koloniji 1944. godine.
ABDU AL-HAMULI = 4 + 4 + 2 = 10 = 1
ANDRÉ LOUIS DERAIN = 8 + 2 + 9 = 10 = 1
JONATHAN RICHMAN = 11 (2) + 3 = 14 = 5
-
SOKAINA ALMAZ = 2 + 7 = 9
GAIL RICHMAN = 8 + 3 = 11 = 2
---
ISMA'IL PASHA = 4 + 9 = 13 = 4
ROGER MAIS = 1 + 9 = 10 = 1
GRAHAM „SUGGS“ MCPHERSON = 7 + 9 + 6 = 22 = 4
-
SHEHRET FEZA HANIM = 11 + 3 + 7 = 21 = 3
BETTE BRIGHT = 2 + 8 = 10 = 1
---
NORMAN WASHINGTON MANLEY = 4 + 4 + 1 = 9
STJEPAN „GEGO“ BARIŠIĆ = 9 + 9 + 4 = 22 = 4
EDNA SWITHENBANK MANLEY = 6 + 3 + 1 = 10 = 1
KATARINA BARIŠIĆ = 8 + 4 = 12 = 3


Post je objavljen 12.09.2023. u 12:15 sati.