Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PREDSJEDNICA EUROPSKE KOMISIJE NA SUMMITU G20 PREDSTAVILA DVA PROGRAMA ZA POVEZIVANJE KONTINENATA



POVIJESNI EKONOMSKI KORIDORI

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na summtu G20, najmoćnijih gospodarstva svijeta koji je 9. i 10. rujna održan u Indiji u New Delhiu, govorila je ili točnije predstavila je dva nova programa Partnerstva za globalnu infrastrukturu i ulaganja (PGII) Partnership for Global Infrastructure and Investment (PGII). Ukratko je iznijela ključan doprinos Europske unije projektu Partnerstvo za globalnu infrastrukturu i ulaganja, jer je EU ključni akter kroz svoj vodeći program Global Gateway. Global Gateway će aktivirati 300 milijardi ulaganja u kritične projekte povezivanja tijekom razdoblja 2021.-2027., od čega je polovica namijenjena Africi.
Oba projekta opipljiva su ilustracija predanosti Europske unije poboljšanju kritične infrastrukture diljem svijeta. Projekti su korak u procesu PGII koji su prošle godine pokrenuli troje predsjednika i to predsjednica EK von der Leyen, predsjednik SAD-a Joe Biden i predsjednik Indonezije Joko Widodo, a tijekom summita G20 na Baliju.

Ursula von der Leyen je na summitu G20 pojasnila projekte te rekla da se radi o ekonomskom koridoru Indija – Bliski istok – Europa. Sporazum kojim je formaliziran ovaj projekt potpisali su EU, Sjedinjene Države, Indija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati . Koridor će povezati tri regije kroz najsuvremeniju infrastrukturu povezivanja, pomažući da se gospodarski odnosi između njih podignu na novu razinu i građanima i poduzećima da se omogući bolji pristup robi, energiji i podacima.

Konkretno, projekt će, rekla je Ursula von der Leyen :

- Integrirati željezničke linije i lučke veze iz Indije u Europu, preko Ujedinjenih Arapskih Emirata Saudijske Arabije, Jordana i Izraela, što će dovesti do lakšeg i bržeg tranzita robe
- Razviti energetsku infrastrukturu i omogućiti proizvodnju i transport zelenog vodika svim partnerima
- Ojačati telekomunikacije i prijenos podataka zahvaljujući novom podmorskom kabelu koji povezuje regiju.

Trans afrički koridor poboljšat će prometne veze između regije Katanga u Demokratskoj Republici Kongo (i takozvanog "Bakrenog pojasa" u Zambiji, do luke Lobito u Angoli. Koridor će pomoći u poticanju ulaganja u lokalne vrijednosne lance za transformaciju iskopanih sirovina, pristup svjetskim tržištima za proizvode iz ovih regija i veće mogućnosti mobilnosti za građane. EU udružuje snage sa SAD-om u promicanju ovog koridora .

KORIDORI KOJI ĆE UĆI U POVJEST

Ursula Von der Leyen je rekla da će ekonomski koridor Indija-Bliski istok-Europa biti ništa manje nego povijesni. „Bit će to dosad najizravnija veza između Indije, Arapskog zaljeva i Europe: sa željezničkom vezom koja će trgovinu između Indije i Europe učiniti 40% bržom; s električnim kabelom i cjevovodom za čisti vodik za poticanje trgovine čistom energijom između Azije, Bliskog istoka i Europe; s podatkovnim kabelom velike brzine za povezivanje nekih od najinovativnijih digitalnih ekosustava u svijetu i usput stvaranje poslovnih prilika. Ovo su najsuvremenije veze za svijet sutrašnjice – brže, kraće, čišće. Ovaj koridor je puno više od samo željeznice ili kabla, on je zeleni i digitalni most preko kontinenata i civilizacija.“
Za koridore u Africi rekla je „Trans afrički koridori će povezivati luku Lobito u Angoli s pokrajinom Katanga u DR Kongu i bakrenim pojasom u Zambiji. Naš cilj nije samo povezati regiju bez izlaza na more s morem. Naše partnerstvo također će ulagati u lokalne lance vrijednosti, u čistu energiju i vještine za lokalnu radnu snagu. Ovo je duh PGII: To je potpuno novi pristup velikim infrastrukturnim ulaganjima. Riječ je o zajedničkom prosperitetu. Riječ je o stvarnim koristima za sve partnere“ – rekla je Usrula von der Leyen na Summitu G20 u Indiji.„Identificirano je preko 90 projekata u Africi, Latinskoj Americi i Karibima, Aziji i Pacifiku te na Zapadnom Balkanu“.
Na Internet stranici „ EU-Zapadni Balkan i susjedstvo vodeći projekti za 2023“ čiji je nadnaslov GLOBAL GATEWAY piše da se na Zapadni Balkan odnosi transbalkanski elektroenergetski koridor u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, 400kV interkonekcijsko povezivanje prijenosa električne energije sustava na one Hrvatske, Mađarske, Rumunjske i Italije.
A Global Gateway predstavlja održive i pouzdane veze koje rade za ljude. I Europska unija ga obilno financira.
Priopćenja EK , (mzz)



Post je objavljen 12.09.2023. u 11:54 sati.