Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DAN HRVATSKIH VODA



147 GODINA VODNOG GOSPODARENJA

Uz prisustvo dužnosnika Vlade RH ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović prikladnim govorom je obilježio Dan Hrvatskih voda 7. rujna.
Govoreći o povijesnom razvoju Hrvatskih voda, ministar Filipović naglasio je kako danas Hrvatske vode sustavno i organizirano upravljaju s više od 30 000 kilometara vodotoka, 4 100 kilometara nasipa, 900 kilometara lateralnih kanala, 60 višenamjenskih akumulacija, više od 40 brdskih retencija, pet nizinskih retencija, tri a oteretna kanala, dva spojna kanala te velikim brojem manjih regulacijskih i zaštitnih vodnih građevina. Ministar Filipović naglasio je klimatske izazove s kojima se suočavamo, imajući u vidu ponajprije borbe s poplavama i brigu za živote sugrađana u ekstremnim uvjetima.
„U Vladi Republike Hrvatske svjesni smo tih izazova te kontinuirano ulažemo u održavanje i izgradnju sustava te je krajem lipnja 2023. Vlada Republike Hrvatske usvojila Plan upravljanja vodnim područjima do 2027. Sastavni dio tog plana je Plan upravljanja rizicima od poplava za isto razdoblje. Također Vlada RH usvojila je prijedlog dodatka Nacionalnom planu oporavka i otpornosti 2021. – 2026. čime su sredstva dostupna vodno komunalnom sektoru uvećana za 305 milijuna eura. Sve zajedno, to čini više od milijardu eura bespovratnih sredstava za provedbu Programa vodnoga gospodarstva od čega je 844 milijuna eura namijenjeno za ulaganja u vodno-komunalnu infrastrukturu“, rekao je je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Ministar je istaknuo suradnju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskih voda na Programu smanjenja gubitaka u javnim vodoopskrbnim sustavima u Republici Hrvatskoj s ciljem smanjenja gubitaka vode s 50% na prihvatljivih 25%, a koji se provodi od 2018. godine. „ Pitka voda, bogatstvo je naše domovine. A zaštita i očuvanje tog prirodnog bogatstva danas je naša odgovornost. Više od 147 godina u Hrvatskim vodama generira se institucionalno znanje i iskustvo kako bi zaštitili živote i svoj prostor, kako bi očuvali prirodna bogatstva koja su nam dana na čuvanje i kako bi omogućili još bolji život hrvatskim građanima“, rekao je ministar Filipović.

Dodijeljena su 22 Ugovora o korištenju bespovratnih sredstava ukupne vrijednosti 149 milijuna eura s PDV-om, dok sredstva s PDV -om iznose 227 milijuna eura.
Vodnokomunalni projekti, njih 17, vrijednosti su 134 milijuna eura bespovratnih sredstava. Pet projekata za smanjenja rizika od katastrofa vrijednosti su 15 milijuna eura bespovratnih sredstava.

U okviru obilježavanja Dana Hrvatskih voda, gđi. Mariji Antolović, g. Janu Marčec, dr. sc. Hani Posavčić te izv. prof. dr. sc. Marku Miliši i izv. prof. dr. sc. Mariji Ivković uručene su godišnje nagrade za stručne i znanstvene radove.




POVIJESNA RIJEKA
Zadruge za regulaciju rijeke Vuke, na čijem je čelu bio đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer, započele su 7.rujna 1876.organiziranu vodno gospodarsku djelatnost.
Bilo je to prije 147 godina. Vuka je rijeka u istočnoj Slavoniji, duga 112 km. U Vukovaru se rijeka Vuka ulijeva u Dunav.
(mzz)



Post je objavljen 10.09.2023. u 16:22 sati.