https://www.deviantart.com/johnoliearts/art/Nikola-Tesla-954768306
O Nikoli Tesli napisano je gotovo sve.
Rođen je u Smiljanu kraj Gospića.
Bio je hrvatsko - američki znanstvenik, srpskog podrijetla.
Poznat po bezbroj izuma, zaslužan za izmjeničnu struju u našim domovima.
Jedan od 10 najkreativnijih ljudi na planetu.
Genijalac s najvišim IQ 230 , dok je na primjer Stephen Hawking imao IQ 160
Njegovim imenom nazvana je jedinica magnetskog polja, krater na mjesecu, asteroid, tvornice električnih žarulja i električni automobili Elona Muska.
Najveći dio života proveo je u Americi gdje je i umro, pod prilično neobičnim okolnostima u 86-toj godini.
Odbio je Nobelovu nagradu, kako ju ne bi morao dijeliti s Edisonom.
Interesantne i neobične biografije.
Iako privlačan ženama, nikad se nije ženio, smatrajući da seks ometa
naučni rad.
Bio je opsjednut brojem 3. Prije jela oprao je ruke 3 puta, a prije nego li bi ušao u zgradu, obišao bi je 3 puta.
Živio je hotelu New Yorker u New Yorku, na 13 katu, u apartmanu 3327.
Volio je golubove, koje je hranio kroz prozor apartmana
Kako se je hranio?
Smatrao je da tijelu treba pružiti brigu kao i stroju, a da bi moglo dati maksimum.
Vjerovao je da je hrana lijek.
Nikad nije ručao. Bio je protivnik prejedanja.
Imao je samo dva obroka dnevno, doručak i večeru.
Obroci su birani kako bi dali najviše energije.
Iako nije bio vegetarijanac, meso je jeo do dva puta godišnje, a bio je veliki protivnik ubijanja životinja za ljudsku prehranu.
Za doručak bi pojeo 4 jaja, sir i mlijeko.
Kavu nije pio.
Večerao je juhu, povrće, ribu, jabuku i popio jedan viski.
Volio je rižu i krumpir.
Navodno je volio štrudl od krumpira i špinata.
Evo recepta.
Uobičajeno tijesto.
Nadjev:
krumpir 1,5 kg skuhati i naribati kao jabuke za štrudl.
špinat 0,5 kg skuhati i nasjeckati.
celer po želji. naribati.
glavica luka. Prodinstati.
Nadjev pomiješati i zarolati u tijesto.
Premazati maslacem i peći na 180 stupnjeva dok ne porumeni.
Izvor recepta: Indexfood.
Onima koji pokušaju, želim dobar tek.
Foto: Nikola Tesla experience center
Post je objavljen 08.09.2023. u 17:43 sati.