Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SRBIJA U ASEANU



PRIJATELJSTVO IZ PROŠLOG STOLJEĆA

Srbija je postala članica ASEANA. Zvuči kao zanimljivost, no činjenica je jer je informaciju objavilo srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova. Srbija je na 43. sammitu Saveza država Jugoistočne Azije 4. rujna potpisala dokument o pristupanju regionalnoj međunarodnoj organizaciji država u Jugoistočnoj Aziji .
Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić potpisao je Ugovor o prijateljstvu i suradnji za zemljama ASEANA, u glavnom gradu Indonezije u Đakarti i rekao da je to “događaj od velikog značaja za daljnje unapređenje suradnje sa prijateljskim zemljama”. Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić je rekao da je Srbija nasljednica bivše Jugoslavije i da je “ponosna na višedecenijsko prijateljstvo koje ima sa zemljama jugoistočne Azije, koje seže još od pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, iz perioda osnivanja Pokreta nesvrstanih”.

Države članice ASEAN-a jednoglasno su u srpnju ove godine odobrile pristupni zahtjev Srbije – Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji. Članice organizacije ASEAN (Association of Southeast Asian Nations)
su Indonezija, Filipini, Malezija, Singapur, Tajland, Kambodža, Laos, Vijetnam, Brunej Darusalam i Mijanmar. ASEAN je osnovan 1976. godine, a cilj mu je stvaranje političke stabilnosti i sigurnosti u Jugoistočnoj Aziji, osiguravajući mirno rješavanje sporova između zemalja.
(mzz)


Post je objavljen 07.09.2023. u 06:13 sati.