Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SUMMIT O KLIMI U AFRICI




KONTINENT BOGAT JOŠ NEISKORIŠTENOM ZELENOM ENERGIJOM

Međunarodni kongresni centar Kenyatta u Nairobiju u Keniji je mjesto održavanja Afričkog klimatskog samita i Afričkog klimatskog tjedna 2023. koji se održava od 4. do 8. rujna .
Antonio Guterres glavni tajnik UN-a obratio se predstavnicima afričkih zemalja na sastanku o klimi na afričkom kontinentu te rekao je da je unatoč "ekstremnim vrućinama, strašnim poplavama i desecima tisuća mrtvih od razornih suša", kontinent odgovoran za manje od četiri posto emisija. “Udarac nanijet razvoju je posvuda oko sve veće gladi i raseljavanja”, rekao je. Ali usred "klimatskog kaosa" rekao je da je još uvijek moguće izbjeći najgore, "ali samo uz kvantni skok u klimatskim mjerama".
Pozvao je na "klimatsku pravdu" kako bi se postigli ciljevi o obnovljivoj i pristupačnoj energiji, posebno u Africi. Konstatirao je da je Afrika bogata neiskorištenom obnovljivom energijom s potencijalom da postane svjetski lider u obnovljivim izvorima energije i "zelenom rastu". Rekao je da Afrika ima gotovo trećinu svjetskih mineralnih rezervi za solarnu energiju, električna vozila i skladištenje baterija, te da proizvodnja i trgovina ovim ključnim mineralima mora biti održiva, transparentna i ravnomjerna u svakoj karici opskrbnog lanca. Šef UN-a podsjetio je na regiju Greater Horn gdje više od 85 posto električne energije dolazi iz obnovljivih izvora.“ Mozambik gotovo svu energiju dobiva iz zelenih i održivih izvora. A projekti vjetra i solarne energije već pomažu energiji Egipta, Alžira, Tunisa, Maroka i Južnog Sudana- rekao je.“ Pozvao je na zajednički napor da se stvori "istinski" Afrički savez za obnovljivu energiju, te rekao da „moramo svi zajedno raditi kako bi Afrika postala velesila obnovljive energije.”

Antonio Guterres je u svom govoru pozvao čelnike grupe G20, koji će se 9 i 10. rujna sastati u Indiji „da preuzmu odgovornost i posvete se postizanju neto nulte emisije što je moguće bliže 2040.“

Na tiskovnoj konferenciji u Nairobiju nakon svog Izlaganja na sammitu Guterres je rekao da je vrijeme da se okončaju nepravde koje sputavaju kontinent Afrike. Obećao je blisko surađivati s afričkim čelnicima i organizacijama kao što je Afrička unija, kako bi se ubrzao napredak.
Za trajanja summita o klimi u Africi predsjednici država i organizacija razmatrati će četiri glavna smjera temeljena na sustavima koji su vezani za klimu, a to je energetski sustavi i industrija, zemlja, ocean, hrana i voda, gradovi, urbana i ruralna naselja, infrastruktura i transport, te zdravlje, sredstva za život i ekonomija. Globalna analiza o klimi biti će na sastanku COP28 u prosincu.

Izvor. Internet stranica sumita u Keniji. (mzz)


KONTINENT AFRIKA

Kontinent Afrika ima 46 država uključujući Madagaskar, odnosno 54 države uključujući sva otočja. Ima oko 1.225.080.000 stanovnika (podatak od 2016.) što čini oko 15 % ljudske populacije.

Afrika je drugi kontinent po veličini i broju stanovnika, nakon Azije. Površina mu je 30.244.050 km2 uključujući otočja. Pokriva 6 % ukupne Zemljine površine i pokriva 20,4 % ukupnog kopnenog područja na Zemlji.
S oko 1.225.080.000 stanovnika (podatak od 2016.) čini oko 15 % ljudske populacije.
Kontinent je okružen Sredozemnim morem, Sueskim kanalom i Crvenim morem, Indijskim oceanom i Atlanskim oceanom.



Post je objavljen 06.09.2023. u 05:31 sati.