Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EUROPSKA KOMISIJA: URSULA VON DER LEYEN O VUKOVIMA



PODUZETI MJERE KOJE
POSTOJEĆE ZAKONODAVSTVO OMOGUĆUJE


Koncentracija vukova u nekim europskim regijama postala je stvarna opasnost za stoku, a potencijalno i za ljude. Pozivam lokalna i nacionalna tijela da prema potrebi poduzmu mjere. To im već omogućuje postojeće zakonodavstvo EU-a”- izjavila je u priopćenju za medije 4. rujna predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.
Povod toj izjavi je odluka Komisije da pokrene novu fazu rada na rješavanju izazova povezanih s povratkom vukova u regije EU-a u kojima je vuk dugo bio odsutan. Sada sve više povratak vukova dovodi do sukoba s lokalnim poljoprivrednim i lovačkim zajednicama, posebno u slučajevima u kojima se mjere za sprečavanje napada na stoku ne provode u velikoj mjeri - piše u priopćenju, te piše slijedeće:

Komisija danas, dakle 4. rujna , poziva lokalne zajednice, znanstvenike i sve zainteresirane strane da do 22. rujna 2023. dostave ažurirane podatke o populaciji vukova i njihovim učincima. Pozivaju se da se koriste sljedećom adresom e-pošte (aktivnim od danas poslijepodne): EC-WOLF-DATA-COLLECTION@ec.europa.eu.

Na temelju prikupljenih podataka Komisija će odlučiti o prijedlogu izmjene, prema potrebi, statusa zaštite vuka u EU-u i ažuriranja pravnog okvira, uvođenja, prema potrebi, dodatne fleksibilnosti s obzirom na razvoj te vrste.
Time će se dopuniti trenutačne mogućnosti u okviru zakonodavstva EU-a za lokalne i nacionalne vlasti da poduzmu mjere prema potrebi te znatna financijska sredstva EU-a za te mjere, kako je navedeno u zajedničkom pismu koje su povjerenik Sinkevičius i povjerenik Wojciechowskiu studenome 2021. poslali svim ministrima poljoprivrede i okoliša EU-a. Neke su se mjere pokazale djelotvornima u sprečavanju ili znatnom smanjenju rizika od predacije ako su pravilno provedene i prilagođene specifičnom kontekstu u kojem se primjenjuju.

Komisijino preispitivanje znanstvenih podataka o vuku u EU-u sastavni je dio detaljne analize koju Komisija provodi kao odgovor na Rezoluciju Europskog parlamenta od 24. studenoga 2022. Komisija je u travnju 2023. počela prikupljati podatke od stručnih skupina i ključnih dionika te podatke koje su dostavila nacionalna tijela u skladu s postojećim zakonodavstvom EU-a i međunarodnim zakonodavstvom. Međutim, ti podaci još uvijek ne pružaju potpunu sliku koja bi Komisiji omogućila da osmisli daljnje mjere, a Komisija danas proširuje ovo savjetovanje.


MOGUĆE JE I SADA ODSTUPITI OD STROGE ZAŠTITE VUKA

Komisija je svjesna da povratak vuka u regije EU-a u kojima je dugo odsutan može dovesti do sukoba s lokalnim poljoprivrednim i lovačkim zajednicama, posebno ako mjere za sprečavanje napada na stoku nisu široko provedene.
Kao autohtona vrsta vuk je sastavni dio prirodne baštine Europe i ima važnu ulogu u njezinim ekosustavima. U skladu s Direktivom o staništima većina populacija vukova u Europi uživa strogu zaštitu, uz mogućnost odstupanja. Tim se režimom provode zahtjevi iz međunarodne Bernske konvencije o zaštiti europskih divljih vrsta i prirodnih staništa, čije su stranke EU i države članice.
Platforme EU-a i regionalne platforme za suživot omogućuju dionicima da promiču načine za smanjenje sukoba između ljudskih interesa i prisutnosti vrsta velikih zvijeri razmjenom znanja i suradnjom na otvoren i konstruktivan način uz uzajamno poštovanje. Nadalje, u skladu s Direktivom o staništima države članice mogu, pod određenim uvjetima, odstupiti od zabrana sustava stroge zaštite, među ostalim radi zaštite socio- ekonomskih interesa.
(mzz)


Post je objavljen 04.09.2023. u 19:39 sati.