Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

BAŠTINA 58.VINKOVAČKIH JESENI


DVA SJAJA DUKATA

Manifestacija hrvatske i slavonske tradicijske kulture i baštine Vinkovačke jeseni održat će se 58. put od petka 8. rujna do nedjelje 17. rujna.
Svečano otvorenje najveće manifestacije hrvatske tradicijske kulture i baštine ove će godine imati naziv „Dva sjaja dukata“. Kroz niz scenskih slika običaja, tamburaške svirke plesa i pjesme, pripovijedanja „po šokački“ biti će prikazana cjelina priče o dukatima i njihovoj životnoj važnosti u mnogim prigodama i običajima. Dukati su se u nizovima nosili oko vrata, ukrašavali su glave djevojaka, a simbolično su ukrašavali muške kape.
Folklorne večeri održati će se od 8. do 13. rujna, svake večeri će nastupiti po desetak kulturno umjetničkih društava. Za vikend 9. i 10. rujna, održati će se Dječje vinkovačke jeseni .Prvoga dana vikenda u planu je Međužupanijska smotra folklora s najboljim dječjim skupinama iz 15 hrvatskih županija. Sljedećega dana predviđen je mimohod dječjih folklornih skupina.
Svečano otvorenje 58. Vinkovačkih jeseni predviđeno je za 15. rujna. Državna smotra folklora će posljednja dva dana okupiti 14 najboljih hrvatskih folklornih društava. U nedjelju slijedi najsvečaniji dio Vinkovačkih jeseni, a to je mimohod sedamdesetak skupina u nošnjama i svoj tradicijskoj baštini, koje će proći Vinkovcima.



Post je objavljen 03.09.2023. u 19:19 sati.