Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

AKCIJSKI PLAN EU I MOLDAVIJE



OD POČETKA 2024. MOLDAVIJI - ROAMING

Otkako je Moldaviji 23. lipnja 2022. dodijeljen status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU, Republika Moldavija izrazila je snažan interes za odražavanjem pravila jedinstvenog tržišta u sektoru telekomunikacija. Komisija dijeli svoj cilj dovođenja Republike Moldavije u područje EU-a „lutaj kao kod kuće”, (“roam like at home” )od čega su već imali koristi milijuni građana diljem EU-a i predstavlja temeljni element jedinstvenog tržišta.

Europska komisija je 1.rujna usvojila prijedlog za uključivanje roaminga u Sporazum o pridruživanju EU-a i Moldavije. Nakon što se obave svi potrebni koraci, posjetitelji Moldavije u EU moći će koristiti svoje mobilne telefone pod istim cjenovnim uvjetima kao da su u Moldaviji, dok će putnici iz EU imati ista prava kada posjete Moldaviju.
Dovođenje Moldavije u područje EU-a „lutaj kao kod kuće” jedna je od ključnih radnji Prioritetnog akcijskog plana EU-a i Moldavije, dogovorenog u lipnju 2023. Ovaj je plan putokaz za potpunu provedbu dubokog i sveobuhvatnog slobodnog pristupa EU-a i Moldavije u Trgovinsko područje (DCFTA) i daljnja integracija Moldavije u jedinstveno tržište EU-a. Ovaj korak uslijedio je nakon zajedničke izjave od 31. svibnja EU-a i moldavskih telekomunikacijskih operatera o dobrovoljnom snižavanju tarifa roaminga od 1. siječnja 2024., uz potporu Europske komisije.

Komisija će dopustiti ažuriranje Sporazuma o pridruživanju EU-a i Moldavije dodavanjem najnovijeg zakonodavstva EU-a o telekomunikacijama i poštanskim uslugama.
Sporazum o pridruživanju, uključujući Duboku i sveobuhvatnu zonu slobodne trgovine (DCFTA) između EU-a i Moldavije potpisan je u lipnju 2014. i u potpunosti je na snazi od srpnja 2016.
Uspostavljen je Prioritetni akcijski plan za razdoblje 2023. – 2024. kako bi se potaknula provedba DCFTA-e. Otkako je Europsko vijeće 23. lipnja 2022. dodijelilo Moldaviji status kandidata, EU i Moldavija dosegle su novu fazu u svojim odnosima. Prioritetni akcijski plan odražava zajednički dogovorene nove prioritete za razdoblje 2023.-2024. godine.
Izvor: Priopćenje Europske komisije



Post je objavljen 02.09.2023. u 05:21 sati.