Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ap-placenici

Marketing

Dan 555.

Od zadnjeg javljanja nastavljena su Ruska daljinska djelovanja po Ukrajini s bespilotnim Geranima, Kalibrima lansiranih s plovila u Crnom moru i krstarećim projektilima ispaljenim sa strateških raketonosaca Tupoljev. Najjači napad bilježi se u noći 29/30.8. kad Rusi na ciljeve lansiraju 16 Gerana i 28 krstarećih. Najjači je to napad na Kijev još od proljeća. Kijev isto nastavlja lansirati dronove prema Ruskim teritorijima i udarati topništvom po pograničnim regijama tipa Berdjansk. Ubili su tako s dronom jednog potpukovnika policije dok je kosio travnjak u Belgorodu. Najjači napad s dronovima izvšavaju iste noći 29/30.8. Na aerodromu Pskov su teže oštetili dva aviona Il-76. Druga dva Il-76 su potpuno izgorila. Još je pogođena tvornica elektronike u Brjansku i zapaljeno skladište goriva u Džeržinskom.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/60947

Granatiranje Donjecka s kasetnim streljivom, lansiranje HIMARS-a i SS-krstarećih prema Krimu više i nije neka vijest. Novost je što su napade s pomorskim dronovima na Krim zamijenili s pokušajima desanatiranja specijalaca s gliserima. Za to vrijeme borbe se nastavljaju i na svim glavnim pravcima gdje se ne događa ništa značajno osim nastavka gomilanja Ukrajinskih gubitaka ljudstva i tehnike. U ova tri mjeseca od početka "ljetne protuefenzive" gubici im se procjenjuju na 25.000 mrtvih, 45.000 ranjenih, uz gubitak 450 tenkova i 1200 oklopnjaka. Ukupni broj mrtvih na strani Kijeva od početka SVO je do sad vjerojatno prešao 400.000 ljudi. Prema omjeru poginulih i ranjenih iz "protuofenzive" (koji nije uobičajnih 1:3, nego 1:1,8) tome vjerojatno možemo pridodati i oko 720.000 ranjenih od 24.2.2022.

Placenici
Slika: https://t.me/Slavyangrad/60571

Skoro upola manji broj ranjenih u odnosu na dosadašnja ratna iskustva, sigurno nije posljedica manjeg broja ranjavanja, nego većeg broja umrlih ranjenika. Razlog je izostanak brzog transporta ranjenih s bojišta i općenito loša medicinska skrb u redovima UAF-a. S time se također nastavlja depopulacija Ukrajine. Po zadnjoj računici pod kontrolom Kijeva se trenutno nalazi svega 26,5 milijuna ljudi. Vrhunac populacije im je bio 51,6 milijuna stanovnika, koliko su brojali ne tako davne 1990. godine pred sam raspad SSSR-a. Gubitak je to nama nevjerojatnih 25,1 milijuna ljudi u 33 godine. Na žalost taj proces će se i dalje nastaviti. Jer kraj operacije se još ni ne nazire na vidiku. Kao u svakom svjetskom ratu do sad, tako se i u ovom WW3 vrši depopulacija uz razvoj tehnike. Pritom "ovce" ginu, dok se ubrzano razvijaju dronovi i roboti.

Placenici

Na osobnom planu obuke izvršeno je produljenje dozvole PPL(A), pa zatim nastavljeno s cestom prema bazi Romeo-Papa. Bilo je zanimljivo uspoređivati ono što se vidilo iz zraka u letu uz obronke gorja, s onim što se vidi iz cestovnog vozila. Skoro četiri mjeseca od zadnje posjete, u dvorištu nas dočekuje podivljala vegetacija. Nema druge nego mačetu i kosu u ruke, te proliti znoj. Borba s vegetacijom je potrajala sve do večeri, kad krećemo u susjedno selo na informiranje. Među ostalim i o novim iskustvima lokalaca od početka primjene "Šengena". Na žalost ni kod njih za sada nema pozitivnih pomaka. Jer se i dalje nastavlja trend depopulacije tih krajeva. Kao što se nastavlja i WW3...

Placenici


Post je objavljen 01.09.2023. u 00:12 sati.