Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zhb

Marketing

Gradovi i mjesta: Putovanja Hrvatskom 2022/2023.

Južna Dalmacija

U svibnju ove godine posjetili smo južnu Dalmaciju. Odsjeli smo u Hodiljama kraj Stona. Odavde smo svaki dan odlazili na razna mjesta. Vrijeme je bilo dobro, bez kiše, toplo ali ne prevruće.
Putovanje od Samobora do Stona trajalo je šest sati sa odmorom od pola sata na odmorištu Krka iznad Skradina.

Gospa od puta
Prukljansko jezero

Putujući dalje, posebno zadivljujući pogled zaustavljao se na veličanstvenim planinama Mosoru i Biokovu. Prelijepe prirodne tvorevine ujedno i pomalo zastrašujuće ostale su iza nas. I evo nas konačno Komarna i toliko željno viđen Pelješki most. Kratko zaustavljanje i razgledavanje a onda polagana vožnja mostom. Dalje prema Stonu vožnja novom pristupnom cestom i zaobilaznicom Stona. Osjećaji? Nemoguće je opisati sve detalje tog puta. Mogu jedino iskazati divljenje tom jako zahtjevnom projektu i ponos što je Hrvatska napokon spojena. Videozapisom pokušala sam malim dijelom pokazati taj dio puta.

Odmorište Krka - Ston

Boravak na jugu bio je lijep i dinamičan. Svaki dan negdje. Obišli smo cijeli Pelješac, mjesta do Dubrovnika, Srđ i Dubrovnik, Župu Dubrovačku, Konavle, otoke Mljet i Korčulu te Neretvansku dolinu.

Pelješac
Pelješac
Poluotok Pelješac, prirodni ukras južne Dalmacije, povezan kopnom pjeskovitom Stonskom prevlakom nastalom naplavinama što upućuje da je nekada to bio otok. Cijeli poluotok je stjenovit i brdovit sa kraškim poljima. Ime je najvjerojatnije dobio po brdu Pelisac iznad Orebića. Bogat je raznovrsnom mediteranskom florom što mu daje zelenu boju koja sa sivim kršem čini predivnu prirodnu sliku. Krase ga mnogobrojne lijepe plaže koje se protežu sa jedne i druge strane poluotoka. Dužina mu iznosi 77 kilometara, računa se od Malog Stona (Stonska prevlaka) pa do Lovišta (krajnja točka poluotoka). Pelješka mjesta pretežno su turističke destinacije naročito ona koja su na obali. Pelješac je poznat po vinogorju Dingač i Postup kao i po uzgoju kamenica u Malostonskom kanalu.
Pelješac
Mjesta Malostonskog zaljeva
Ston i Mali Ston
Područja Velikog i Malog Stona smatraju se povijesno najbogatiji dijelovi dubrovačkog teritorija. Postoje dokazi življenja čovjeka na tim prostorima još iz metalnog doba prapovijesti. S obzirom na položaj i prirodna bogatstva tog kraja tu su živjela ilirska plemena koje budu romanizirana od Rimljana. Tim područjem vladale su dinastije domaćih knezova, velikaša, župana te bosanske vlastele. 1333. godine Ston dolazi u posjed Dubrovačke Republike. Počinje se graditi novi Ston u koji se naseljavaju dubrovačke obitelji a na čelu grada je knez. Obnavljaju se i proširuju solila. Ubrzo su Ston i Mali Ston opasani dvostrukim obrambenim zidom koji i danas postoji a po veličini je drugi na svijetu i najduži u Europi.
Stonska solana turistička atrakcija ali i ekonomska komponenta toga kraja. Radi se o najvećoj i najstarijoj solani sačuvanoj iz sredozemne povijesti. Svojim današnjim izgledom datira iz vremena Dubrovačke Republike a cijeli sustav predstavlja proizvodnju soli iz srednjeg vijeka. Ubrana sol je nerafinirana, dobivena prirodnom kristalizacijom na tradicionalni način, sadrži prirodnu prisutnost joda i minerala, bez kemijskih aditiva i izbjeljivanja, ne zahtjeva ispiranje jer je ekološki proizvod.
Ston i Mali Ston

Dubrovnik
Dubrovnik i Sveti Vlaho
O Dubrovniku već je sve rečeno a ja ću nadodati: Ponos Hrvatske
Dubrovačke zidine
Grad
Okolica Dubrovnika
Vidjeti okolicu Dubrovnika lijep je i nezaboravni doživljaj. Isprepliću se prirodne ljepote, povijesno - kulturni sadržaji, tradicija i gastro-enološka ponuda. Posjetili smo Općinu Dubrovačko primorje koja se proteže od Stonske prevlake pa do Rijeke dubrovačke sa Slanom kao administrativnim središtem. Rijeka dubrovačka lijep je morsko-riječni zaljev u koji se ulijeva rijeka Ombla a premošćuje ga most dr. Franje Tuđmana.
Brdo Srđ koje je dobilo ime po sv. Srđu, zaštitniku Dubrovnika sve do 972. godine kada zaštitnikom postaje sv. Vlaho. U podnožju grad Dubrovnik kao na dlanu, morsko plavetnilo spaja se sa nebom a otoci Lokrum i Elafiti poput ukrasa tog plavetnila. Desno pogled luta prema Rijeci Dubrovačkoj, lijevo prema Župi Dubrovačkoj i Konavlima.
Župa Dubrovačka sa poznatim turističkom mjestima (Kupari, Srebreno, Mlini, Soline, Plat) i Konavle najjužniji dio Hrvatske. Centralno se proteže plodno i vodom bogato Konavosko polje trenutačno zaraslo i zapušteno. Jugoistočno izdižu se planinski obronci prema BiH i Crnoj Gori. Strme stijene spuštaju se prema morskoj obali do grada Cavtata i poluotoka Prevlake. Konavle imaju bogatu i raznovrsnu povijesno kulturnu baštinu pa se ima što vidjeti.
Okolica Dubrovnika

Otoci
Vožnja trajektom na otoke. Jedan dan bili smo na Mljetu i jedan dan proveli na Korčuli.
Na Mljet vozi trajekt iz uvale Propratno a na Korčulu iz Orebića
Mljet
Endem - Mljetska meduza
Otok Mljet, zeleni otok. Bogat šumama hrasta crnike i crnogorice sa dominacijom ogromnih stabala alpskog bora i pinije. Otok raznih povijesnih zbivanja, mitova i legendi. Za Mljet se vežu priče o Homerovom Odiseju i brodolomu sv. Pavla apostola. Na spomen toga postoji Odisejeva špilja i pličina sv. Pavla. Otok skoro pa nema zmija. To se može zahvaliti mungosima koji su doneseni na otok radi istrebljenja zmija otrovnica pred oko sto godina. Sjeverozapadni dio otoka predstavlja NP Mljet koji krije mnogobrojna prirodna bogatstva, kulturno - povijesne znamenitosti, endeme u biljnom svijetu a u Velikom jezeru otkrivena je jedna endemska vrsta meduze. Najposjećeniji su Veliko i Malo jezero sa otočićem sv. Marije na Velikom jezeru.
Otok Mljet
Korčula
Korčula
Otok Korčula šesti je otok po veličini u Jadranu. Obala mu je razvedena sa mnoštvo uvala, rtova i plaža a okružuju ga 48 otočića. Bogat je povijesnom i kulturnom baštinom, poznat je po vrhunskim bijelim vinima koja se dobivaju iz autohtonih sorti grožđa Grk i Pošip. Kulinarski specijaliteti su žrnovski makaruni, korčulanski klašuni i blatska lumblija. Otok Korčula poznat je po mačevalačkim plesovima od kojih je najpoznatija Moreška vezana za grad Korčulu.
Otok Korčula

Neretvanska dolina - Delta Neretve
Neretvanska dolina
Neretvanska dolina pruža se od grada Metkovića pa do utoka Neretve u Jadransko more kod Ploča a okružena je ograncima dinarskih planinama. Bogato i plodno tlo nastalo dugotrajnom sedimentacijom predstavlja poljoprivrednu dolinu sa agrumima, maslinama i uzgojem drugog raznovrsnog voća i povrća. Za dolinu znade se reći da je to "Hrvatska Kalifornija". Prvobitno delta je imala 12 rukavaca ali melioracijom i kultivacijom broj je sveden na četiri. Kretanje po delti moguće je jedino vodenim putem sa tradicijskim lađama. Metković, Opuzen i Ploče najznačajniji su gradovi Neretvanske doline.
Neretvanska dolina
Došao je dan povratka. Kišno jutro kao da je željelo odagnati žaljenje što napuštamo Ston i Južnu Dalmaciju. Uspomene na ovo lijepo putovanje sažete su u slijedećem videu.
Ljepote Južne Dalmacije


mahwavewavemahwavemah







Post je objavljen 10.11.2023. u 22:27 sati.