Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SUMMIT ZEMALJA BRICS-a U JOHANNESBURGU



KINA I JUŽNA AFRIKA ŽELE SURAĐIVATI

Šefovi zamalja ekonomskog saveza BRICS sastali su se u Johanesburgu gdje od 22. do 24. kolovoza održavaju summit. Naziv BRICS ujedinjuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku. Od 2006. nastoje razviti gospodarsku i političku suradnju, te stvaranjem financijskih i drugih institucija zajednički djelovati na svjetskom tržištu od 2009. godine.
No čak 19 država izrazilo je želju da se pridruži ekonomskom savezu ,a među njim su Argentina, Iran, Alžir, Tunis, Turska, Saudijska Arabija i Egipat. BRICS je za ove zemlje alternativa globalnim organizacijama, a nadaju se da će im članstvo donijeti nove mogućnosti kao što su investicije i rast trgovine.
Južna Afrika je ranije ove godine preuzela predsjedavanje BRICS-om od Kine do kraja 2023. godine.

Kineski predsjednik Xi Jinping iskoristio je priliku boraveći na sastanku BRICS da službeno posjeti Južnu Afriku, jer kako je prethodno izjavio Kina je odlučila produbiti odnose prijateljstva i suradnje s Južnom Afrikom. Predsjednik Južnoafričke Republike Cyril Ramaphosa na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kineskim predsjednikom istakao je da se Južna Afrika i Kina drže istih stavova o rješavanju ukrajinskog sukoba, a to su diplomacija, politički dijalog i pregovori.

Predsjednik Brazila Luiz Inacio Lula da Silva izjavio je 22.8. kako BRICS nema namjeru izazivati druge međunarodne saveze poput grupe G7 ili G20 već žele zemlje takozvanog globalnog juga ekonomski organizirati. Rekao je da podržava pridruživanje drugih zemalja savezu BRICS no pod određenim uvjetima “kako taj savez ne bi postao babilonska kula”.
Rusiju na sastancima predstavlja ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a ruski predsjednik Vladimir Putin će učestvovati putem video linka. Postoji naime bojazan da bi u Johannesburgu Vladimir Putin mogao biti uhićen, jer je za njim je raspisana uhidbena tjeralica Međunarodnog kaznenog suda, pa je Putin ostao u Rusiji. (mzz)



Post je objavljen 23.08.2023. u 04:48 sati.