Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

U ATENI NOŽEM UBIJAN NOGOMETNI NAVIJAČ




DIVLJAČKO PONAŠANJE I NOGOMET

Nogometni klub Dinamo je od 20:45 u Grčkoj u njenom gradu Ateni trebao je igrati utakmicu trećeg pred kola kvalifikacija za Ligu prvaka 7.kolovoza navečer, ali utakmica je odgođena. Jer večer prije hrvatski navijači su priredili takav nered, da je u kaosu, koji ima veze s sportskom igrom, koju svijet smatra najvažnijom sporednom aktivnošću na svijetu, što je nogomet- smrtno stradao 29-godišnji navijač grčkog nogometnog kluba AEK-a. Stradao je tako da ga je navijač suprotne navijačke skupine, smatra se hrvat, tako izboo nožem, da je grčki navijač umro. Ozlijeđeno je, kažu vijesti o tom događaju desetak osoba, ali je grčka policija uhitila i privela 98 hrvatskih navijača, navijačke skupine Bad Blue Boysa koji su učestvovali u navijačkim neredima u tom događaju. Grčka policija istražuje događaj i traži ubojicu. I nakon tog događaja utakmica Dinama i AEK-a se nije odigrala. Nogometaši Dinama vratili su se u Zagreb. Informacije kažu – nisu imali izjava, a UEFA će naći nove datume za odigravanje utakmice.
I onda u Hrvatskoj jedna biser informacija koja kaže „Zašto se grčki policajci nisu bolje pripremili za dolazak hrvatskih huligana?“ Huligani je naziv koji odavno opisuje hrvatku navijačku skupinu koja prati i daje navijačku podršku nogometašima Dinama.

ZAŠTO SE NAVIJAČI UOPĆE SUKOBLJAVAJU?

Činom ubojstva navijača suprotne navijačke skupine sazrjelo je vrijeme da se postavi pitanje na najvišoj razini, bar u Hrvatskoj, zašto se navijači uopće moraju fizički sukobljavati prije utakmice dvaju klubova? A javnost u Hrvatskoj pamti sukobljavanja i nakon utakmica. Kakve veze ima batinjanje bejzbol palicama, željeznim šipkama, drvenim palicama, sada i noževima sa odigravanjem nogometnih utakmica? Zašto među navijačima dvaju klubova rastu tenzije nabijene mržnjom i agresijom, kao prethodnica sportskoj igri? Da li je to neka barbarska navika ali zašto se ona godinama ne mijenja? Da li se u činu nasilja navijača jednog nogometnog kluba, nad navijačima suprotnog nogometnog kluba radi o moralu, o odgoju, o društvu ili o samoj državi?
Nema li tu značajan dio odgovornosti ponašanja navijačkih skupina sam nogometni klub čiji se fanovi tako ponašaju? U ovom slučaju je to zagrebački Dinamo. Nogometni fanovi bi za svoj obožavani klub učinili sve – što bi se od njih tražilo- pa i prestali s nasiljem - da to od njih zatraži klub koji podržavaju. Ali nogometni klubovi od svojih deklariranih fanova organiziranih u navijačku grupu kakva je Bad Blue Boys ne traže ništa . Ne traže prestanak nasilja i divljačkog ponašanja prema navijačima suprotne nogometne strane. Poslovica kaže „ Što siješ to i požanješ“
I poslije ovih nereda radi kojih nije odigrana utakmica u Ateni – vodstvo nogometnog kluba Dinama točnije predsjednik Barišić je tek izrazio sućut, na ime od noža poginulog grčkog navijača, tek da Hrvatska javnost čuje oficijelnu rečenicu žalosti. Ali na ime navijačke skupine i njena divljačkog ponašanja nije progovorio ni riječi. Činjenica je rekao je i da će surađivati s UEFOM, da se takvi događaji spriječe.??!

NOGOMET I NASILJE - IDE LI TO ZAJEDNO?

Kako je uopće spojiv nogomet, koji je sportska igra u kojoj se podržava fer ponašanje s nasiljem i divljačkim ponašanjem fanova nogometnog kluba?
Mora postojati mogućnost promjene uma ljudi i njihovog ponašanja vezano uz nogomet. Sport i nasilje u kome su životi navijača koji žele uživati u sportskom događaju – ugroženi svim opasnostima, pa i gubitkom života, ne može biti ni u kategoriji zabave ni sporta. Nogometne utakmice koje se prethodno opisuju kao „utakmice velikog rizika“ upravo radi ponašanja navijačkih skupina, trebale bi biti prošlost. Ako se to ne ostvari djelovanjem nogometnog kluba, onda je potrebno to ostvariti zakonom i pravilnicima donesenim u Hrvatskom parlamentu.
Zar protiv događaja divljačkog ponašanja nogometnih skupina već danas nema koncenzusa?

Margareta Zouhar Zec



Post je objavljen 09.08.2023. u 05:20 sati.