Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ODGOVOR EUROPSKE UNIJE NA SUDJELOVANJE BJELORUSIJE U POTPORI AGRESIJE RUSIJI NA UKRAJINU



ZAMRZAVANJE IMOVINE I ZABRANA PUTOVANJA U ZEMLJE EU

S obzirom na pogoršanje stanja ljudskih prava u Bjelarusiji, Vijeće EU je donijelo 3. kolovoza 2023.nove mjere ograničavanja protiv 38 pojedinca i tri subjekta iz Bjelorusije koji su odgovorni za teška kršenja ljudskih prava i doprinose represiji civilnog društva i demokratskih snaga te koji imaju koristi od Lukašenkova režima i podupiru ga.
Nova uvrštenja na popis uključuju zatvorske službenike odgovorne za mučenje i zlostavljanje pritvorenika, uključujući političke zatvorenike, te istaknute propagandiste i članove pravosudnog sektora koji sudjeluju u kaznenom progonu i izricanju presuda demokratskim protivnicima, članovima civilnog društva i novinarima.

Sankcije su usmjerene i na poduzeća u državnom vlasništvu koja su poduzela mjere protiv zaposlenika ili ih otpustila zbog sudjelovanja u mirnim prosvjedima i štrajkovima. Belneftekhim, naftni i kemijski konglomerat pod kontrolom države, također je uvršten na popis kao jedno od strateških poduzeća koja podupiru Lukašenkov režim.

EU-ove mjere ograničavanja za Bjelarusiju sada se primjenjuju na ukupno 233 pojedinca i 37 subjekata. Uvrštenima na popis zamrzava se imovina, a građanima i građankama EU-a i poduzećima iz EU-a zabranjuje se stavljati im na raspolaganje financijska sredstva. Osim toga, na fizičke se osobe primjenjuje i zabrana putovanja, što im onemogućuje ulazak na državno područje zemalja EU-a ili prelazak preko njih.

Relevantni pravni akti, koji sadržavaju i imena dotičnih osoba, objavljeni su u Službenom listu Europske unije

Kao odgovor na kontinuirano sudjelovanje Bjelarusije u ruskom agresivnom ratu protiv Ukrajine, EU je uveo ciljane mjere ograničavanja, koje konkretno obuhvaćaju:

• zabranu izvoza robe i tehnologije prikladne za upotrebu u zrakoplovnoj i svemirskoj industriji, uključujući motore zrakoplova i bespilotne letjelice

• zabranu prodaje, opskrbe, prijenosa ili izvoza vatrenog oružja, njegovih dijelova i bitnih komponenata te streljiva

• daljnja ograničenja izvoza robe koju Rusija upotrebljava za agresivni rat protiv Ukrajine, uključujući poluvodičke uređaje, elektroničke integrirane krugove, opremu za proizvodnju i testiranje, fotografske kamere i optičke komponente

• proširenje zabrane izvoza robe i tehnologije s dvojnom namjenom.

Na Bjelarusiju se također i dalje primjenjuju ograničenja u među ostalim, financijskom sektoru, trgovini, energetici i prometu.
/ Priopćenje Vijeća Europske unije /


Post je objavljen 05.08.2023. u 04:13 sati.