Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

BANKE EIB I ING JAČAJU SVOJE PARTNERSTVO KROZ MALA PODUZEĆA



FINANCIRANJE PO ATRAKTIVNIM UVJETIMA BANAKA

U EIB Group newsletter, odnosno biltenu Europske investicijske banke, koji sam primila 28. srpnja, desetak je informacija o tome kao ulaže i pomaže EIB, sama ili sa svojim partnerskim bankama. Budući da me zanima što se dešava u svijetu, tko i kako financira druge zemlje koje su članice EU, između ponuđenih tekstova s naslovima: Zemlje EU-a obećale su više od 400 milijuna eura za fond EU4U, 45 milijardi eura za Green Deal industrijski plan , zatim BUDUĆNOST ENERGIJE : Španjolska: Jačanje malih poduzeća i energetske učinkovitosti Brazil: Mala solarna energija, Madagaskar: Čista energija za ruralna sela,

zatim ULAGANJE ZA BOLJE SUTRA ;JICE: Podrška kružnom gospodarstvu, Benelux: veliki poticaj za mala poduzeća, Italija: Povećanje inovacija u Amplifonu
zatim EIB GLOBALNO: ZAJEDNIČKO SAVLADAVANJE IZAZOVA; Sjeverna Makedonija: Pomaganje malim tvrtkama da postanu zelene ;EIB MED konferencija: Radimo zajedno za bolju budućnost, itd., izabrala sam test Benelux: / A big boost for small businesses / ULAGANJE ZA BOLJE SUTRA koji prenosim. Tekst govori o suradnji dvaju banaka na bankarski način.
ING i EIB daju 600 milijuna eura novih zajmova malim i srednjim poduzećima u Nizozemskoj, Belgiji i Luksemburgu za jačanje održivosti. (mzz)



Europska investicijska banka (EIB) pojačava suradnju s ING-om (ING Bank) kako bi poduprla poduzetnike kreditima i lizingom pod povoljnim uvjetima za nova ulaganja koja pozitivno utječu na klimu i okoliš.
Ovo je osmi zajednički program EIB-a i ING-a usmjeren na mala i srednja poduzeća sa sjedištem u regiji Beneluksa od 2009. i drugi program osmišljen za jačanje održivosti od 2019.
ING i EIB ojačali su svoje dugoročno partnerstvo stavljajući više od 600 milijuna eura na raspolaganje za nove zajmove i zakupe malim i srednjim poduzećima u Nizozemskoj, Belgiji i Luksemburgu. Polovica ove svote ići će korporativnim klijentima ING-a u Nizozemskoj, a druga polovica korporativnim klijentima ING-a u Belgiji i Luksemburgu.
U osmoj takvoj transakciji od 2009., EIB posuđuje 300 milijuna eura ING-u, što odgovara tom iznosu kako bi osiguralo ukupno 600 milijuna eura novih zajmova i najmova poduzetnicima za održiva ulaganja. Zajam EIB-a omogućuje ING-u davanje zajmova i leasinga po nižoj kamatnoj stopi.
Od 2009. sedam prethodnih programa omogućilo je financiranje po atraktivnim uvjetima za oko tri tisuće tvrtki u ukupnom iznosu od 1,85 milijardi eura.
Laurens de Vos, voditelj poslovnog bankarstva u ING Nizozemska, rekao je: „Partnerstvo s Europskom investicijskom bankom omogućuje nam da ponudimo poslovno financiranje s atraktivnim popustom na kamatne stope za ulaganja s pozitivnim utjecajem na klimu i okoliš. To može potaknuti tvrtke da se još prije odluče za održiva ulaganja. Istraživanje ING-a ranije ove godine pokazalo je da nizozemske tvrtke žele ubrzati održivost. Kao banka, želimo ih podržati u tom nastojanju kroz financiranje. Značajan popust na kamatne stope očito pomaže, a time poduzetnici mogu ulagati u npr. električna vozila, održive oblike proizvodnje i zelene gradnje."

Saskia Bauters, voditeljica prodaje poslovnog bankarstva u ING Belgium, izjavila je: „Ovaj ugovor s Europskom investicijskom bankom omogućuje nam da našim poslovnim klijentima ponudimo značajan popust na kamatne stope za financiranje održivih projekata. Pogodnost se savršeno uklapa s ostalim elementima naše strategije održivosti. Popust može biti poticaj koji natjera mala poduzeća da izaberu najodrživije rješenje. Na taj način podržavamo naše kupce i zajedno radimo na održivom gospodarstvu koje će pomoći u postizanju klimatskih ciljeva.”

Potpredsjednik EIB-a Kris Peeters kaže „Do sada je gotovo svima jasno da je nužno postati održiviji. Kao klimatska banka EU-a i također u okviru Europskog zelenog dogovora, EIB želi ponuditi podršku i poticaj zelenom društvu na makro i mikro razini. Zahvaljujući ovom partnerstvu s ING-om također možemo doprijeti do malih i srednjih poduzeća i sada im dati dodatni poticaj u obliku popusta na kamatne stope, da stvarno počnu činiti nešto po pitanju ekološkog aspekta svog poslovanja.”
Zahtjevi za kredit ili leasing moraju ispunjavati ING-ove uobičajene kreditne uvjete. Osim toga, ING provodi provjere kako bi osigurao da se financiranje koristi za ulaganje koje pridonosi poboljšanju klime i okoliša. U tu su svrhu u sporazumu između EIB-a i ING-a utvrđeni uvjeti koji su u skladu s taksonomijom EU-a. Krediti i leasingi dostupni su tvrtkama do tri tisuće zaposlenih. Ukupna investicija ne smije prelaziti 25 milijuna eura, a iznos kredita je maksimalno 10 milijuna eura. Konačno odobrenje zajma ili leasinga ovisi o ING-u.

EIB JE U VLASNIŠTVU ČLANICA EU

Europska investicijska banka dugoročna je kreditna institucija Europske unije. Banka je u izravnom vlasništvu država članica EU — Nizozemska i Belgija posjeduju 5,2% tih dionica — te se stoga može vrlo jeftino zaduživati na tržištu kapitala. To omogućuje EIB-u da dugoročno financiranje stavi na raspolaganje za zdrava ulaganja koja pridonose ciljevima politike EU-a. U 2022. EIB je stavio na raspolaganje više od 2,26 milijardi eura za belgijske projekte i gotovo 1,2 milijarde eura dostupnih zajmova za projekte u Nizozemskoj.
ING je globalna financijska institucija sa snažnom europskom bazom, koja nudi bankarske usluge putem svoje operativne tvrtke ING Bank. Svrha ING banke je osnaživanje ljudi da budu korak ispred u životu i poslovanju. Više od 58 000 zaposlenika ING banke nudi bankarske usluge stanovništvu i veleprodaji klijentima u preko 40 zemalja.

Dionice ING Grupe kotiraju na burzama u Amsterdamu (INGA NA, INGA.AS) i Bruxellesu te na burzi u New Yorku .

Benelux je ekonomska unija!

Beneluks ili Benelux je ekonomska unija u zapadnoj Evropi koja se sastoji od tri monarhije: Kraljevine Belgije, Kraljevine Holandije i Velikog vojvodstva Luksemburga. Ime je formirano od početnih slova svake od država (België, Nederland i Luxembourg). Dogovor o osnivanju carinske unije Beneluksa je potpisan 1944. godine, od strane vlada ovih država u Londonu, a dogovor je sproveden 1947. godine. Ovaj dogovor je od 1960. godine zamijenila Beneluška privredna zajednica. Ovom dogovoru je prethodila Belgijsko-luksemburška privredna zajednica, koja je utemeljena 1925. Osnivanje ove zajednice je uveliko potaknulo osnivanje Evropske Unije.
Osim ekonomske unije Beneluksa, postoji i "Parlament Beneluksa" i "Sud Beneluksa". Također se i termin Beneluks koristi za grupno prikazivanje spomenute tri zemlje.
Izvor Wikipedia




Post je objavljen 30.07.2023. u 06:18 sati.