Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/moj-plavi-svijet

Marketing

PROMOCIJA 5. ZBIRKE POEZIJE "DAR LJUBAVI" MIRE JUNGIĆ

Iz tiska je stigla 5. zbirka poezije

"DAR LJUBAVI"

koju je napisala pjesnikinja Mira Jungić.

Knjigu sam kompletno obradila i pripremila za tisak.


mira-jungi-dar-ljubavi7
slika: Nevenka Božić, slikarica, sestra pjesnikinje Mire Jungić https://www.facebook.com/nena.bozic.52


O AUTORICI

Mira Jungić rođena (27.11.) kao Gundić, u Hrastovcu, kraj Garešnice. Poeziju je počela ozbiljnije pisati u „Gimnaziji Garešnica“ te objavljivati u tjedniku „Moslavački list“ Kutina. Nastavila pisati poeziju na studiju u Zagrebu (Ekonomski fakultet) i s povremenim prekidom, u prvim godinama zaposlenja nastavila pisati do danas (u mirovini ).

Posljednjih godina kontinuirano piše i uključena je na osobni Facebook profil i u nekoliko grupa (Kultura snova, Prijatelji pisane riječi, SAE poezija, Poezija Mira J., Tragom poezije i osobni profil Poete 1.

Do sada je izdala 4 samostalne zbirke poezije:
1. OD SNA DO JAVE (Kultura snova),
2. SVOJA (Pisci i književnost),
3. PREPOZNATI LJUBAV (Mira Jungić),
4. DOLINA MOJE MLADOSTI (Mira Jungić).

Osim pjesama, Mira Jungić piše i kratke priče (3 su objavljene u časopisu Kvaka), piše i pjesme za djecu, a u pripremi je i neobjavljeni autobiografski roman „Godina promjena“.

Mira-Jungi-dar-ljubavi1
slika: Jadranka Varga, (shadow)



U MORU ŽIVOTA - Mira Jungić

Ja sam samo dašak
u huku vjetra
koji ti proleti pored uha.
Ja sam samo topla zraka sunca
koja se smiješi
zaustavljena u krošnji breze.

U šumu vala možeš me čuti
kad udari u stijenu
stoljećima izlizanu
snagom uporne ljubavi.

A kad moje srce prestane kucati,
u njemu će ostati ljubav
koja neće tražiti izlaz
i znam da ćeš to preživjeti,
jer u tvom srcu
niti djelić te ljubavi
neće ostati.

U tom moru života
moja će ljubav čvrsto usnuti
svoj posljednji san.

mira-jungi-dar-ljubavi5
slika: Nevenka Božić, slikarica, https://www.facebook.com/nena.bozic.52


RECENZIJA ZBIRKE POEZIJE „DAR LJUBAVI“ MIRE JUNGIĆ

Autorica Mira Jungić je profinjena dama s iskustvom u pisanju te je to itekako vidljivo u njenom stilu pisanja.
U stihovima koji se zrelo rimuju, isprepliću se rečenice nedosanjanih snova, neispunjene realnosti, lica bez osmijeha, tijela s manjkom kisika, sa sačuvanom ljubavi u sebi bez obzira na količinu boli koja se osjeti kroz stihove.
Lijepo su ukomponirani i prozni tekstovi.

„Koliko treba čovjeku
da sa sebe zbaci
plašt prošlosti kojim je ogrnut?“

(„DAR“)

... pita se autorica, teško pitanje i još teži odgovor. Sve ovisi o težini plašta i čovjeku koliku težinu može podnijeti.

Svi smo tako različiti, neki svjesni, a neki nesvjesni činjenice gušenja prošlosti koja, kad je u samom začetku, postepeno dobije maha i ulazi i razdire sve u nama i smjesti se negdje da nas stalno podsjeća da postoji, a mi se u vrtlogu začaranog kruga vrtimo i ne pronalazimo način na koji bismo izašli van i napokon pokušali živjeti ovdje i sada.

Trebali bismo okrenuti leđa prošlosti, jer je ne možemo obrisati gumicom i krenuti prema naprijed. Da, dogodi se taj klik koji nas razbudi, osvijesti, no pitanje je da li se klik dogodio u pravo vrijeme ili prekasno.

Mira Jungić je žena prepuna ljepote duše, posebne osebujnosti, ona vjeruje i dalje u ljubav bez obzira što njena istinska ljubav spava vječni san.

Draga Miro, od srca Vam čestitam na novoj knjizi i želim još puno lijepih i pozitivnih misli s nadom u ljubav koju Vi nesebično dajete cijelom svijetu.

Sandra Petrž, nagrađivana i svestrana umjetnica:
skladateljica, tekstopisac, pjesnikinja, književnica,
glumica, pjevačica i plesačica
Zaprešić, 02.06.2023.

RECENZIJA ZBIRKE POEZIJE “DAR LJUBAVI” MIRE JUNGIĆ

Ovo je 5. samostalna zbirka poezije hrvatske pjesnikinje Mira Jungić koja nam je poznata od njenih ranijih radova kao što su “Od sna do jave”, “Svoja”, “Prepoznati ljubav i “Dolina moje mladosti”, ali je sada centralna tematika ove 5. zbirke poezije usmjerenost pjesnikinje na svoju introspekciju prezentirana na nekih četrdesetak pjesama nastalih u rasponu od 2020. do najnovijeg vremena.
Kao što već najavih, centralna tema ove poezije je ljubav i nostalgija žene pjesnikinje, a to se vidi na svakom koraku ovog djela. U njenim stihovima se osjeća jedna ljepota koju posjeduje zrela pjesnikinja koja odavno ima svoj pjesnički izričaj pa je i gđa. Mira Jungić nastavila tim svojim posebnim pjesničkim formama koje se ljudima današnjice sviđaju, ali i povezuju druge ljude sa sličnim životnim iskustvima.

Odavno već gđa. Mira Jungić piše pjesme, od mladalačkih zanesenih momenata pa do zrelih osjećaja koje je život isprofilirao u svojoj punoj formi tako da je dotakla prirodan doticaj s drugim ljudima bez neke patetike ili trivijalnosti, već se u njenim posebnim pjesmama postavljaju ona fundamentalna pitanja koja svaki pjesnik ima: ljubav, život, ljepota dana, mistika noći, iskustvo života. Sve se to nekako provuklo kroz lijepe stihove u ovoj zbirci pa se čak i filozofski nameću neka njena introspektivna stanja koja se opet lijepo nadopunjuju njenim poetskim optimizmom jedne vedre i vrlo osjećajne duše.

Mira Jungić se pokazala čitateljstvu u jednom vrijednom poetskom djelu kojeg ćemo pamtiti po ljepoti i velikim emocijama te neobično lijepoj lirskoj rimovanoj strofi.

Gospođa Mira Jungić je jedna zrela pjesnikinja koja vodi jedan bogat unutarnji, ali i društveni život uživajući u prijateljima koji je okružuju, u prirodi i šetnjama i čestim pjesničkim susretima, jer često sudjeluje na mnogim poetskim susretima. Postoji također i njen interes prema slikanju i crtanju kao i prema fotografiranju, ali više voli poeziju. Dakle, vidimo ovdje da je ta produktivnost iskazana u jednom kreativnom življenju, u jednom životu punom smisla, u jednom koraku naprijed u osmišljavanju i produbljivanju ljudske egzistencije.

Poezija Mira Jungić iskazuje jedan optimističan i vedar odnos prema životu i svijetu, jedan stav nade u jedno možda bolje sutra.
S ovim stajalištima naše autorice iskazanima u ovoj zbirci zaključio bih ovaj kratak ogled želeći Mira Jungić sve najbolje u njenom daljem radu i djelovanju.

dr Zlatan Gavrilović-Kovač, književnik, Adelaide, 03.06.2023.


mira-jungi-dar-ljubavi4
slika: Jadranka Varga (shadow)

347385133-2392129414295149-1431047781741992506-n
1. slika: https://www.pinterest.com/pin/vintageart-painting-flowers--507992032978699460/
2.slika: Vlado Škopljanac

http://plavi-kod.com/jadrankavarga/jadrankavarga/novi.php


Post je objavljen 09.08.2023. u 12:37 sati.