Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojeduhovnevjezbe

Marketing

ČLANOVI GRUPA ULTRAVOX I VISAGE BILI SU POZNATI FRANCUSKI, RUSKI I AUSTRIJSKI SKLADATELJI


Pjesme „Vienna“ i „Fade to Grey“ bile su obje veliki hitovi 1980/81 godine, kada sam služio vojni rok u Beogradu, i zapravo sam ih tamo prvi put čuo, preko razglasa, koji je emitirao stanicu „Studio B“, onu koju Jura Stublić spominje u jednoj svojoj pjesmi. Kada sam došao kući, kupio sam prvi album grupe Visage, na kojem se nalazila (između ostalih) pjesma „Moon over Moscow“, instrumental. I onda sam primijetio jednu „klasičnu“ notu koje su imale ove pjesme, kao i jedan prožimajući internacionalizam, odnosno evropejstvo.
Kada sam se nedavno sjetio ponovno ovih pjesama i izvođača, upitao sam se, nisu li oni bili na neki način povezani u ranijoj inkarnaciji, kao klasični kompozitori, te dolazili iz raznih država, kao što to upućuju naslovi i tekstovi pjesama. Najprvo sam prepoznao prethodnu inkarnaciju pjevača grupe Ultravox i gitarista grupe Visage, Midge Ure-a. Radi se o poznatom francuskom kompozitoru, čije orkestralno djelo „Bolero“ znaju svi – to je dakako, Maurice Ravel. (Njegova je ideja tekst pjesme "Fade to Grey", sa jednom strofom na engleskom, a jednom, recitiranom na francuskom.) On je bio neženja, međutim, u njegovim biografijama možemo pročitati da je bio zaljubljen u Helene Jourdan-Morhange, koja je inkarnacija supruge Midga Ure-a – Annabel Giles. Fotografije njih oboje svjedoče o sličnosti. Veoma su podudarne numerologije Ravela i Ure-a, u njima se pojavljuju isti brojevi. Ravel je imao prijatelja, koji je bio njegov učenik, zvao se Ralph Vaughan Williams, i njegova je inkarnacija pjevač grupe Visage Steve Strange. Inkarnacija njegove supruge Ursule jest djevojka Steve-a Strange-a, zvala se Janette Beckman.
Naravno, ni članovi grupe Ultravox, kao ni drugi već spomenuti glazbenici iz ranijih postova ne navode re-inkarnaciju kao moguću inspiraciju, međutim, iz svega dosad proučenog i napisanog, mislim da to nedvosmisleno proizlazi. Tako duboko vjerujem da je inspiracija za veliki hit „Vienna“ potekla, bar podsvjesno, iz činjenice da je u njenoom skladanju sudjelovao jedan poznati austrijski kompozitor (u prijašnjoj inkarnaciji klavijaturist grupe Ultravox Billy Currie bio je Arnold Schoenberg).
Inspiracija za pjesmu „Moon Over Moscow“, po meni potječe od poznatog ruskog kompozitora Rimski-Korsakova, čija je inkarnacija član grupe Visage Rusty Egan. Ukoliko se usporede njihove fotografije, vidi se sličnost, prvenstveno mladog Rimskog-Korsakova, bez brade. Također se podudaraju fizionomije supruge, Penelope Egan sa suprugom ruskog kompozitora, Nadezhdom. (Penelope ima jedino malo izdužene crte lica, u odnosu na nju.)
MAURICE RAVEL = 4 + 8 = 12 = 3
MIDGE URE = 8 + 4 = 12 = 3
HÉLČNE JOURDAN-MORHANGE = 1 + 8 + 5 = 5
ANNABEL GILES = 4 + 6 = 10 = 1
--
RALPH VAUGHAN WILLIAMS = 1 + 9 + 4 = 5
STEVE STRANGE = 5 + 5 = 10 = 1
URSULA VAUGHAN WILLIAMS = 3 + 9 + 4 = 7
JANETTE BECKMAN = 7 + 4 = 11
--
ARNOLD SCHOENBERG = 4 + 4 = 8
13/9/1874 = 6
BILLY CURRIE = 10 + 1 = 11 = 2
1/4/1950 = 2
GERTRUD SCHOENBERG KOLISCH = 6 + 4 + 6 = 16 = 7
HEIDI CURRIE = 7 + 1 = 8
--
NIKOLAI RIMSKI-KORSAKOV = 2 + 4 + 3 = 9
RUSTY EGAN = 7 + 5 = 12 = 3
NADEZHDA NIKOLAYEVNA RIMSKAYA-KORSAKOVA = 5 + 1 + 5 = 11
PENELOPE EGAN = 1 + 5 = 6


Post je objavljen 24.07.2023. u 09:14 sati.