Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nachtfresser

Marketing

Eksperiment Friedrichstraße

Friedrichstraße je jedna od najvažnijih ulica u centru Berlina i nakon ujedinjenja su je smatrali prometnom žilom kucavicom, jedna od paradigmi koje se nisu propitkivale. No eto, vremena se barem u Berlinu jako brzo mijenjaju, stranka Zelenih je osvajala kvart po kvart i uvodila na svom teritoriju neobične zabrane, kao onu voženja kofera na kotačiće, te posljedično postala važna karika bivše berlinske vlasti. Realizirali su i "nemoguće", zatvorili ulicu za promet, pretvorili je u pješačku zonu, ubacili klupice. Očekivani potpuni prometni kolaps je ipak izostao, nemoguće je ostvareno. Onda se dogodilo silvestrovo 2023., opći kaos od pucanja i petardi do prije par godina nezapamćen u Berlinu, uvijek su za to bili krivi sporadični afrikanci i zatucani balkanci, policija je bila nemoćna, nesigurnost na ulicama, i vlast je na izvanrednim izborima pala, CDU je nakon čudnih pregovora dobio gradonačelnika i jedan od prvih poteza nove vlasti, inače u koaliciji sa socijaldemokratima, je bio ponovno otvaranje ulice za promet.
Zeleni kao gubitnici su naravno optuženi za enormno trošenje proračunskog novca za propali projekt.
Christopher Lauer, bivši član Pirata, sad istaknuti član vladajućih socijaldemokrata, opisuje na twitteru kako se prije par dana morao uputiti autom u grad, inače Berlin ima moćan javni prijevoz i većina domaćih izbjegava vpžnju autom u centar. Milio je gradom mada je kroz Friedrichstraße bila još ponajmanja gužva, tu je mogao stisnuti gas do 30, navika je vrag, većina je već navikla izbjegavati tu ulicu, sad ću opet dodati "nepovezani" komentar po kojima sam poznat, isto kao u Kini gdje je odavno kao sad ekonomski neopravdana ukinuta državna politika jednog djeteta, svejedno parovi sad odlučuju u gradovima maksimalno za dvoje, no prosjek je niži, sad više odjednom to ne ide "po narudžbi". Ljudi su komotna i prilagodljiva bića, te se nove navike brzo prihvaćaju. Lauer se do cilja vozio prosječnom brzinom oko 20km/sat, iako nije bila špica i sad se pita jel im trebalo to vraćanje na staro. I djeca se tamo lijepe na ulice, uglavnom petkom, ali to nije ovaj put bio slučaj
Komuniciram s Nijemcima, pripremam se, mada ću morati ograničiti, povećao sam slova na kompu, nije to dobro.
Kraj obično za važne životne stvari, male rajčice se crvene kao lude, volovska srca su napali nitko drugi nego mravi, dobio sam savjet za limunove kore staviti okolo, probat ću, mada sam skeptik.

image host



Post je objavljen 15.07.2023. u 08:46 sati.