Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fragmenti2

Marketing

Nadr****





MG-8059







Jučer sam lijepo bila dobro raspoložena... danas, evo, nadrk*** bez razloga otkako sam se probudila :/ Hnja... danas ovako, sutra onako, takav je ljudski život... al' dobro (je) dok smo ljudi, pogotovo jedni prema drugima, je li tako?
Tako je!
Dašta.
Kako drugačije :O
Eto, a pošto sam ja ljud, neću vas gnjaviti svojom nad****ošću (nad****uša bez razloga :D) nego ću vam lijepo kuhati (bolje kuhati (di je Gypsi?) nego da svoju nadr****st prosipam okolo... nema smisla, je li :O).
Zapravo, reći ću vam što sam kuhala neki dan.
Pekla... aj, nemojte ni vi cijepati dlake :O



Alzo - Đulbastije! :D
Aj priznajte da nikad niste čuli za njih... barem većina vas?
Kakogod, i ja sam ih otkrila tek nedavno. Kako Wikipedija kaže, to je tradicionalno orijentalno jelo, a inače dobro poznato i u ovim krajevima... samo ja ranije nisam znala za njega. Nu... nitko nije savršen :O
No, nikada nije kasno za ispravljanje pogrešaka, pa ni otkrivanje tople vo... ovaj, otkrivanje starih recepata, je li... pa sam tako i ja požurila probrćkati malo ove đulbastije.
Jest da malo djeluje kao da je neka hanuma isprva namjeravala ispeći pitu krumpirušu ili burek s mesom, ali nije imala dovoljno brašna za jufke, pa se sjetila ćevapa, al' nije mogla poslužiti gole, jer ni brašna ni somuna... pa bi lazanje, al', hebiga... opet brašno...
I tako... jadna, kud bi , šta bi... pa onda nastale đulbastije (a nu smiješne riječi) :D
Al' svidjelo se meni. Svidjelo se i gostima... a bilo je za nahraniti buljuk ljudi (a i za ponijeti kući... neću valjda ja jesti :O). Jelo je jako izdašno.... k'o stvoreno za škrt... mislim - štedljive :)
Đulbastije su, dakle, pljeskavice/faširanci/popečci od mljevenog mesa, krumpira, luka i začina koje se prvo u tavi na malo masnoće prepeku s obje strane, zatim slažu u vatrostalnu posudu, zaliju bešamel umakom i obilno pospu sirom te zapeku u pećnici.

Evo recept:

- 600 g mljevenog mesa
- 500 g naribanog krumpira
- veća glavica sitno sjeckanog luka (sada nisam, ali drugi put namjeravam luk prepržiti - mislim da bi okus tako bio bolji)
- 1 jaje
- 2 žlice krušnih mrvica
- 2 režnja češnjaka
- sitno sjeckani peršin
- sol, papar i malo mljevene paprike (dimljena je odlična)
- po želji može i malo sitno nasjeckane pancete ili suhog vrata

Od ove količine ja sam dobila 12 velikih pljeskavica, a bešamel umak sam skuhala od:

- 80 g maslaca
- 7 dl mlijeka
- 3 žlice brašna
- sol, bijeli papar
- 2 dl vrhnja za kuhanje

Dodatak:
- sir po želji (mozzarella, gouda, parmezan...)

Etogac... još zapeći na 200 °C, oko pola sat dok đulbastije ne porumene.



MG-8068





MG-8074










ZELJKO JOKSIMOVIC & TONY CETINSKI - ZABLUDA


Nu... ni carski drobljenac im nije ravan.




Post je objavljen 11.07.2023. u 09:43 sati.