Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/starrynight2022

Marketing

Mutter Courage und ihre Kinder



"Majka Hrabrost je, da posudimo izraz Waltera Benjamina, "ne-tragična junakinja" Brechtove predstave "Majka Hrabrost i njezina djeca". Parazit rata, ona prati vojske u Tridesetogodišnjem ratu, uzdržavajući sebe i svoju djecu svojom kantinom. Ona je i dalje oportunistički usmjerena na svoj opstanak, osvajajući svoje ime Hrabrost vukući kolica kruha kroz grad pod bombardiranjem. Hrabrost neumorno radi, neumorno se cjenkajući, dilajući i slaveći rat kao svoju hraniteljicu u vremenima njenog prosperiteta. Kao što Eilifina pjesma sugerira, ona je mudra žena u predstavi, koja kroz cijelu predstavu daje oštroumne komentare o ratu. Na primjer, porazi velikih često su pobjede malih, slavljenje vojnikove hrabrosti ukazuje na neuspjelu kampanju, vođa svoje neuspjehe pripisuje svojim podređenima a uspjehe sebi, hrabrost je potrebna siromašnima itd. Ona shvaća da vrline u ratu postaju kobne za one koji ih posjeduju. Hrabrost će ironično vidjeti smrt svoje djece od samog početka, predviđajući njihovu sudbinu u prvoj sceni drame.

Hrabrostina Solomonova mudrost ne omogućuje joj da se suprotstavi ratu. Cijena koju će rat tražiti za njen život su njezina djeca, od kojih će svako izgubiti dok posluje. Iako bi ih Courage žestoko štitila - u nekom smislu ubojito inzistirajući da njezina djeca, i njezina djeca sama, prođu kroz rat.

Opet, njezina je hrabrost njezina volja za preživljavanjem; volja koja često zahtijeva njezin kukavičluk. Za razliku od svoje kćeri Kattrin, Courage će pjevati pjesmu kapitulacije. Na primjer, u četvrtom prizoru, ona pokvareno podučava vojnika da se pokori nepravednoj vlasti, a zatim i sama ogorčeno uči iz svoje pjesme, povlačeći žalbu koju je planirala sama podnijeti. U prethodnoj sceni, ona odbija prepoznati tijelo svog pogubljenog sina, predajući ga u jamu za strvine. Kattrinina smrt neće je potaknuti na pobunu. Umjesto toga, ona će nastaviti svoje putovanje s kolima, na neki način prokleta na isto zauvijek. Kao što Brecht primjećuje u svojoj „Kuraž model“ knjizi, Kuraž, razumljivo usmjerena na svoj opstanak, ne uči, ne vidi, ne uspijeva shvatiti da nijedna žrtva nije prevelika za zaustavljanje rata."






Post je objavljen 08.07.2023. u 15:09 sati.