Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ffp2

Marketing

Početak i kraj

Sve što je lijepo brzo prodje, tako smo se i mi jučer morali vratiti u realu.
Ono što smo vidjeli i doživjeli na našem 16-dnevnom putovanju po Islandu teško je opisati riječima a slike mogu tek djelomično dočarati dio ugodaja.
Trebati će vremena da sve to posortiram i izaberem najzanimljivije.
Tijekom puta bilo mi je posebno zabavno čitati postove na prošlotjednom blogu tjedna, budući se autorica bloga skoro istovremeno nalazila na mjestima koje smo mi u to vrijeme posjećivali i dijelimo (barem ja) veliki dio njenih dojmova o otoku (o ljudima nešto manje).
Kako sam još malo umorna od puta i jutros sam legla samo još na pet minuta i probudila se u pola jedanaest, tako ću danas preskočiti puni teksta i slikovno vam opisati ono o čemu je otokpiwa pisala prošloga tjedna.
Slike možda i nisu baš na istim mjestima, puno je sličnosti, posebno medju vodopadima se nakon 16 dana više bog ne bi snašao, ali evo, to je nekako to...

Nakon cjelodnevnog trčanja po Reykjaviku turističkim busom drugog dana putovanja,

520

po staroj luci

520

i okolici,

520

520

posjeti pomorskog muzeja,

520

520

izložbi kitova,
520

520

520

konzumiranju lokalnih specijaliteta

520

i raznoraznih show programa za deranje glupih turista do koske

520

520

520

završili smo u Sky Lagooni
520

namakajući se sa stotinama instagramuša

520

koje su se uokolo uslikavale.

Slijedio je put oko cijelog otoka, od zapada, sjevernom obalom prema istoku, te smo zadnjih par dana proveli na području glečera i vodopada o kojima ste čitali u prošlotjednom blogu tjedna.
Nakon boravka u Höfnu, koji nam je ostao u lošem sjećanju zbog muževog trovanja hranom (lijepo sam ja govorila: ne žderi jastoga, skup je u pizdu materinu, tko zna kolika mu je prodja i je li frižak - ali neće to slušati), put nas je vodio prema Jökulsarlon glečer laguni

520

brodom-amfibijom po jezeru, gdje smo mogli uživo vidjeti kako se jedna ledena santa ruši pred nasim očima (impresivno i žalosno u isto vrijeme - postaviti ću video kada pregledam sve snimke sa fotoaparata)

520

520

520

520

520

i dalje do Dijamantne plaže, na kojoj smo zaključili da su ljudi odnosno turisti stoka nedojebana nesvjesna prolaznosti onoga što gledaju,

520

520

pa im je tako najbitnije poleći se na te jadne komade leda kojih sutra neće biti ili pak zaroniti svoju glavurdinu u neku rupu u ledu i onda to slikati, kao da su njihove tintare nešto bitno.

520

U blizini se nalazi još jedna laguna, Fjallsarlon, koju nismo podrobnije proučavali, nego je tek poslikati s vrha brda.

520

Slijedilo je toliko vodopada, da bi sada stvarno morala sliku po sliku usporedjivati sa planom puta, pa ćemo to ostaviti za kasnije. Imena su im slična, pa je teško razlikovati Skogafosss od Svartifossa ili Systrafoss od Seljalandfossa. Pokušati ću ih posortirati slijedećih dana.

520

520

520

520

Po putu smo naisli i na olupinu aviona na pustopoljini, do koje smo se vozili shuttle-busom koji nam je istresao bubrege.

520

520

Na putu do olupine i natrag stalno bus su zaustavljali oni koji su bili preskrti platiti prijevoz a na pola puta su skontali da je do olupine skoro 4 km hoda po nigdjezemlju.

520

520

Najžalosnija slika svakako je pogled na dno glečera Solheimasandur, a gdje se najbolje vide posljedice klimatskih promjena jer glečera i leda skoro da više ni nema.

520

520

Iako impresivno, nismo se dugo zadržali a obilazak ledene spilje smo preskočili jer nam se nije baš ubijalo tog dana.

520


520


I tako, ovo je bila ilustracija prošlotjednog bloga tjedna iz naše perspektive a slijedećih dana ćemo malo pomalo dalje, koliko stignem.











Post je objavljen 27.06.2023. u 15:08 sati.