Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nachtfresser

Marketing

Brecht putuje po Staljinovu nagradu

Promjena kotača

Sjedim na rubu ceste.
Vozač mijenja kotač.
Nije mi dobro odakle dolazim.
Ne raduje me kamo putujem.
Zašto gledam promjenu kotača
s nestrpljenjem?

Bertolt Brecht

Sutra je godišnjica radničkog ustanka 1953. u socijalističkoj Njemačkoj, odnosno sovjetskom okupacijskom sektoru u Berlinu, koji je krvavo ugušen. Brecht je podržao vlast kratkim priopćenjem, odnosno tako su ga shvatili i to mu se uzima kao mrlja u karijeri. Pjesma je navodno nastala tih dana.
Iduće godine Sovjetski Savez je Brechtu ponudio najvažniju državnu nagradu za književnost, Staljinovu nagradu za mir, koju je npr. Thomas Mann odbio. Brecht je prihvatio. Nagrada njemu je iznenadila sav socijalistički svijet koji nikad nije prihvatio njegov epski teatar.
Brechtove pripreme prije leta za Moskvu su bile izuzetno zanimljive. Najprije je napisao i ovjerio oporuku u kojoj je i detaljno opisao kako ga pokopati. Drugi zahtjev je zaprepastio i domaćine i cijeli svijet, no i ta drskost je prihvaćena, tražio je da se polovica poveće novčane svote pretvori iz rublja u švicarske franke i deponira na njegov račun u jednoj švicarskoj banci. Nije ubijen niti je poginuo i nastavio je raditi kao intendant istočnoberlinskog kazališta.

Fotka iz berlinske arhive, Brecht, Jin i ja:

Bilder hochladen





Post je objavljen 16.06.2023. u 22:17 sati.