Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

RIJEŠENJA ZA PREPREKE DUŽ GRANICA EUROPSKE UNIJE



INICIJATIVA b-solutions

Prema informaciji s Internet stranice Regionalnog i urbanog razvoja EU od 9. lipnja, Udruga europskih pograničnih regija European Border Regions (AEBR) bit će domaćin online informativne sesije u srijedu 28. lipnja od 11:30-12:15, što je srednjoeuropsko standardno vrijeme, kako bi predstavila inicijativu b-solutions koja se odnosi na pogranične regije.
Bit će to prilika za upoznavanjem s projektom b-solutions koji je uspješno omogućio prepoznavanje i pronalaženje rješenja za više od 140 slučajeva pravnih i administrativnih prepreka duž granica EU.
Prvih 90 slučajeva dostupno je u online knjižnici. S ciljem pružanja potpore lokalnim akterima za poboljšanje prekogranične suradnje, b-solutions rješava poteškoće s kojima se susreću u unutarnjim graničnim regijama EU, EU-EFTA i EU-IPA u različitim tematskim područjima institucionalne suradnje, javne usluge, tržišta rada i obrazovanja i Europskog zelenog dogovora (European Green Deal)

Putem poziva za dostavu prijedloga, inicijativa nudi tehničku podršku stručnjaka s tri cilja: a) razumjeti konkretne prepreke; b) identificirati rješenja za rješavanje ovih prepreka u prikazu slučaja; c) prikupljati informacije o takvim preprekama za poboljšanje europskih politika. Poteškoće s kojima se susreću su prepreke pravne ili administrativne prirode koje ograničavaju prekograničnu suradnju. Ove prepreke mogu utjecati na mnoge aspekte života u pograničnim regijama kao što su putovanje na posao, upravljanje zajedničkim zaštićenim prirodnim područjem i resursima, kao i rad ili posjet liječniku s druge strane granice.
Javna tijela (općine, regije, sveučilišta, bolnice,...) i prekogranične strukture kao što su euroregije i EGTC-ovi (Euroregions and EGTCs ) koji se suočavaju s takvim poteškoćama na svojim teritorijima pozvani su da dostave svoje prijedloge putem poziva za dostavu prijedloga. Odabrani slučajevi dobivaju tehničku podršku pravnih stručnjaka zaduženih za analizu prepreke i sugeriranje rješenja u izvješću o slučaju za sudionika.
Sudjelovanje također pomaže u podizanju svijesti o prekograničnoj suradnji među kreatorima politika na svim razinama upravljanja.
Prijave se pregledavaju kontinuirano s trenutnom implementacijom, a mogu se podnijeti putem jednostavnog online obrasca na bilo kojem europskom jeziku.

Više informacija i link za prijavu: https://www.b-solutionsproject.com/call-for-proposals.

Prijave za info sesiju u srijedu, 28. lipnja (11:30-12:15, CEST): https://forms.gle/EhBAmJtRAiJ77qDT6

Inicijativu b-solutions promoviraju DG REGIO Europske komisije i Udruga europskih pograničnih regija (AEBR).
Kontakt: b-s
olutions@aebr.eu.



Post je objavljen 16.06.2023. u 04:40 sati.