Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kakotikupus

Marketing

triumvirat

jel vi znate šta je triumvirat? ako neznate guglajte. no pojam triumvirata ostaje do današnjih dana i karakzerizira ga udruživanje suparnika zbog obostranog interesa.

prvi trijumvitat je bio između cezara, pompeja i krasa. podilili su svoje interesne sfere i od senata tražili da ih proglasi konzulima iako je marko tulije ciceron, tadašnji senator i filozof zagovarao smaknuče cezara zbog pobune to nije prošlo i cezar je u građanskom ratu nakon sukoba sa pompejem postao carem, doduše najprije diktatorom a potom carem, dok je kras skončao u siriji zbog svoje pohlepe.

i sad se vi pitate zašto ja ovo vama sve pričam, a moje protupitanje je: jel vi znate šta je moderni trijumvirat? dakako da neznaze jer takvog tumačenja nema u wikipediji, pa ću vam pokušat to predočit.

daklem... moderni trinumvirat je kada se udruže punica/svekrva; žena/nevista i ćer/unuka. jeste povatali konce međusobnih relacija? e dobro, ako jeste idemo dalje..

vi ste pritom marko tulije ciceron, govorite ono šta bi bilo pametno za 'demokratski' razvoj umjerene kohabitacije ali vas ni jedna od strana ne jebe dva posto i to tako opstaje dok žena/nevista ne poželi preuzet vlast pa onda krene na senat jer ima više legija među nogama od senata koji nikad nije ni ima legije jer i nije moga plačat, a nije moga jer nisu imali povlašte mirovine pa su onda, u ovoj našoj priči obratili materi odnosno punici/svekrvi tj. pompeju da smiri stvar. i kad je pompej uzeja stvar u svoje ruke nasta je građanski rat u kojemu je pobjedu izvukla nevista i postala diktator. ciceron se priklanja cezaru koji mu je oprostio zagovaranje njegovog smaknuća nakon katalinine urote i na sebe navlači bijes ćeri/unuke pa mora u progonstvo. poslije povratka nepočudnim triumvirima staje na stranu žene/neviste kako bi posta vođa senata i skončava odrubljene glave i desne ruke od pretendenata na carsko prijestolje... itd, itd, pa ti moj ciceronu filozofiraj kad opali pubertet i klimakterij.

dakle, naravoučenje je: ako misliš sačuvat glavu nemoj puno govorit

Post je objavljen 04.06.2023. u 11:51 sati.